Type Here to Get Search Results !

Епископ Херувим: Сваки човек је биће Божије, наше огледало и пут ка Христу


У четврту недељу Свете Четрдесетнице - Светог Јована Лествичника, 03. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим богослужио је у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Тењи.


Преосвећеном Владици саслуживали су протојереј Миленко Гребић, парох у пензији, протонамесник Ненад Лазић, парох тењски, ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу и ђакон Слободан Гајдашевић.

Својом архипастирском беседом Владика Херувим поучио је сабране:

-У име Оца и Сина и Светога Духа!

Часни оци, драга браћо и сестре, драга децо, нека је свима на здравље и на спасење Света Божанствена Литургија. Нека нас Господ помилује са висине Светога Станишта Свога, да нам улије радост и наду и обдари нас врлинама Живота.

Још једна недеља Великог поста је иза нас, а једну недељу смо ближи Тајни нашега живота, Тајни Васкрсења која се испунила ради спасења рода људског. Васкрсење Христово открива човеку смисао и суштину живота на земљи. Све овоземаљско је пролазно и има припремни карактер за Вечност. Господ Исус Христос васкрсао је да би нам отворио двери Раја, да би стари Адам умро, а да би се ми родили у Христу.

Сабрани у овом светом храму ми осећамо радост и пуноћу живота у загрљају са Христом. Ова недеља је посвећена Светом Јовану Лествичнику, дивном светитељу, подвижнику који нас је својим животом учио врлини. Врлина је та која треба да краси и испуњава човека, тада је биће у пуноћи, врлином човек иде до обожења. Када је човек у врлини ближи је Тајни Христовој, Тајни спасења и Живота. Подвижници и људи светога живота прави су примери искуства и подвига. Свети Јован Лествичник је написао Лествицу која нас упућује које све врлине требамо стицати да бисмо задобили живот вечни. На првом месту јесте однос са нашим ближњима, однос са браћом и сестрама, са комшијама и свим људима. Сваки човек је биће Божије, наше огледало и пут ка Христу. Ако не волимо човека који је поред нас онда не можемо волети ни Христа. Ако немамо љубави међу собом нисмо достојни ни васкрсле Љубави Која се ради нас разапела на Крсту. Међусобна љубав треба да нас изграђује за вечну Љубав која се испунила у Тајни Васкрсења и свим догађајима у Домостроју спасења. Господ нам кроз те догађаје открива своју љубав, а ми празнујући те догађаје саображавамо себе са Тајном Живота, са Тајном литургијског живота. Литургија је наш пут ка спасењу. На Светој Литургији се сећамо Тајне Рођења, Тајне Васкрсења, Вазнесења и Другог Христовог доласка који очекујемо. Примили смо Крв и Тело Господње, Печат вере који нам се даје на Светој Литургији. Овде нам се отвара подвижнички пут којем нас учи Свети Јован Лествичник.

Кроз Причешће отварамо духовне очи, духовним очима можемо заиста схватити живот, уместо да на живот гледамо само кроз овоземаљску таштину. Када на живот гледамо из другог угла, из угла духовности, видимо да ништа није мрачно и безнадежно и да нас све упућује ка Христу. Свако страдање које долази пут је ка Христу, окреће нас молитви и посту. Све што се сада дешава у свету јесте зато што се човечанство удаљило од Бога, то треба да нам буде позив да се вратимо Богу и Цркви Божијој. Христос је наш Пут, Истина и Живот, како нам каже Реч Јеванђеља која никад не застарева. Позвани смо да сведочимо Христа, да живимо у подвигу, врлинском начину живота. Часни пост је прави пут ка том циљу. Пост нас води крстоваскрсним путем којим је и Господ Исус Христос ишао. Требамо да будемо чувари те истине, христоносци и богоносци.

На првом месту, на овим просторима на којим живимо, требамо да чувамо свој језик, своју веру, да негујемо обичаје и да имамо вере у нашу Свету Цркву. Црква је увек ту присутна, увек ће бити присутна и увек ће сведочити Тајну вере, Тајну љубави и праштања. Не можемо ништа друго чинити сем тога. То је у темељима Цркве, у темељима хришћанског рода. Љубав, праштање и мир. Христос је мир који нам се даје и открива нам Тајну покајања и праштања.

Нека би нас Господ благословио и улио на веру, наду и снагу да издржимо сва искушења која су пред нама. Господ нека нас крепи, да будемо народ христоносан, пун љубави, вере и наде.

Живели, срећни и благословени били! Амин.


Извор: Епархија осечкопољска и барањска