Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Исповест је наш лични однос са Богом


Четврте суботе Часног поста, 2. априла 2022. године, свештеници, свештеномонаси и монаси Епархије милешевске сабрали су се у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу ради заједничке исповести коју је, по благослову Епископа Атанасија, обавио настојатељ манастира Пива, Епархија будимљанско-никшићка, јеромонах Јефтимије.


Звучни запис беседе


Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију уз саслужење јеромонаха Јефтимија, настојатеља манастира Успења Пресвете Богородице у Сељанима јеромонаха Петра, старешине пријепољског Саборног храма јереја Горана Крстића, пароха прибојског јереја Милорада Петровића, протођакона Ивана Савића и ђакона Радана Драгутиновића, као и учешће већег броја верног народа Пријепоља.

На крају Божанске службе Преосвећени се присутнима обратио пастирском поуком рекавши: – Овај данашњи дан посветили смо сагледавању и унапређивању нашега односа са Богом. Сваки дан за хришћанина је општење са Богом, Богу посвећен, али данашњи дан за нас је специфичан у томе што данас посебно сагледавамо какав је наш лични однос са Богом. Посебно ми који настојимо, и по својој служби смо на то упућени, да друге приближујемо Богу и да их упућујемо у Заједницу са Богом.

– Верујемо да после приступања овој светој тајни, и приступања узвишенијој тајни, Светој Тајни Причешћа, имаћемо ближи и чвршћи однос са Богом. Свети људи говорили су како се Богу приближава кроз Свету Тајну Покајања, кроз одрицање од себе самога и себе поверавања Богу, дајући себе Њему у послушност, препуштајући се Богу.

– Пророчке су речи које смо данас изговарали на Божанској Литургији, приступајући Светој Тајни Причешћа: Боже, милостив буди мени грешноме! Они бољи од нас, они који су ближе Богу стајали по чврстини своје вере и испуњавањем Божијих заповести, и били више напуњени љубављу према Богу, они су говорили ове исте речи. Те речи кад изговарамо доживљавамо велику утеху, оне дају велику утеху нашој души, велико олакшање. Са љубављу их изговарамо према Оцу нашем Небеском, Господу Христу, Духу Светоме, у љубави према свој Заједници Светих.

– Покајање значи нашу окренутост према Богу, без обзира на то колико смо тренутно од Њега удаљени да будемо према Њему окренути, способни чути Његов позив, призив, Његов глас. Он све чини за наше спасење, а наше покајање садржи се у томе што постајемо сарадници Божији на томе делу спасења себе самих. Да сарађујемо са Богом у Његовом делању на нашем спасењу. Да Му се не одупиремо него да сарађујемо са Њиме тако што ћемо слушати шта нам Он каже, слушати шта тражи од нас.

– Данас, када смо приступили Светој Тајни Покајања, почињемо озбиљније и темељније радити на своме спасењу. Данас започињемо сасвим нови начин живота, богоугодан и окренут према нашој браћи у љубави, према Цркви Божијој. Од данас нам је најважнији задатак рад на своме спасењу и спасењу наших ближњих, нагласио је Епископ Атанасије.

Свештеничко братство пријепољског саборног храма приредило је и заједничку трпезу љубави па је Литургијско сабрање продужено у сали парохијског дома. Свештенослужитељи су ову прилику искористили да са својим Архипастиром поразговарају о многим питањима из њихове парохијске праксе. Отворено је и расправљано о више важних питања и тема што је јасно показало велику оправданост оваквих скупова.


Извор: Епархија милешевска