Type Here to Get Search Results !

Епископ Димитрије освештао нови храм у Крушевици


Владика Димитрије служио је у љубињском селу Крушевица, гдје је данас освећен новосаграђени храм посвећен свештеномученику Светом Митрополиту црногорско-приморском Јоаникију. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство и свештеномонаштво захумско-херцеговачке Епархије, а пјевницу је предводио љубињски дјечији црквени хор.


На данашњем сабрању чином протојереја одликован је парох љубињски отац Саша Којовић.

У јеванђељској бесједи Владика Димитрије појаснио је како  свако добро дјело почива на одрицању од себе зарад ближњих. Тако човјек потврђује своју вјеру у Бога кога не видећи љуби кроз ближње које види и са којима живи. Бог само неким људима допушта такво страдање да смрћу прославе Господа, као што је то случај са Светим свештеномучеником Јоаникијем, док други људи имају могућност да прославе Бога у миру, уподобљавајући се својом вољом Спаситељу кроз одрицање од својих себичних прохтјева, страсти и себичности. А такво жртвовање и одрицање, милошћу Божијом, парадоксално постаје залог обогаћења срца и душе, извор слободе и истинске афирмације сваког људског бића као и сваковрсног благослова Божијег који се преноси на потомке и на ближње.

Подсјетивши сабране вјернике на ријечи апостола Петра: ”Ти си Христос, Син Бога живога” Владика Димитрије их је поучио како Христос говорећи Петру да је он стијена на којој ће сазидати цркву, жели да похвали Петрову вјеру, којом он свједочи да је Христос Син Божији: 

Та иста вјера краси и сваког хришћанина који повјероваши пожели да сагради храм Божији. Испуњење те вјере није само грађење храма, већ учешеће у светим и божанским тајнама Христовим кроз причешће тијелом и крвљу Његовом, јер тада изграђени и освећени храм, постаје мјесто преображења и освећења човјека силом и благодаћу Духа Светога. 

Након отпуста Владика Димитрије захвалио се оцу Саши, сељанима Крушевице и многим добротворима на труду посвећеном изградњи храма рекавши да је храм освештан благовољењем Оца, садејством Сина, савршењем Светога Духа и молитвама светога свештеномученика митрополита Јоаникија и молитвама светих мученика Јасеновачких, чије свете мошти су уграђене у свету трпезу. Владика је изразио наду да ће се благодаћу Божијом на тој трпези до краја свијета и вијека служити Света божанствена Литургија Божија.

Након Свете Литургије услиједио је културно-умјетнички програм, а сабрање је настављено уз послужење које су припремили домаћини. Као знак пажње и за успомену на освећење храма у Крушевици, сабрани вјерници уручили су Владици Димитрију пригодан поклон.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска