Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом: Саборност је својство Цркве


У недељу седму по Васкрсу,  ове  2022. године то је пало на 5. јун, наша Света Црква молитвено и празнично сјећа се и слави Свете Оце Првог васељенског сабора који одржаше 325. године у древној Никеји у Западној Анадолији. Новоподигнути храм у селу Чаваринама, недалеко од Сокоца на Романији, посвећен је светим богоносним оцима Првог васељенског сабора и прославља их као своју крсну славу и своје небеске заштитнике.


Свету архијерејску литургију служио је Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом, уз саслужење: јеромонаха Владимира Ђуричића, јереја Милана Ђукића и ђакона Будимира Гардовића.

Након свете литургије обављен је трократни опход око светог храма, а у наставку је Високопреосвећени митрополит преломио славски колач и осветио славско кољиво.

Високопреосвећени митрополит Хризостом је, обративши се вјерницима, истакао: Свети Оци Првог Васељенског Сабора, сабравши се у Никеји на Првом васељенском сабору богословски су и Духом Светим третирали пробле Цркве Христове, који су се у међувремену појавили, и који су пријетили да Цркву Христову лише благодатбе Истине, односно Истинске науке  Господње. Истинска и неискварена наука, односно Ријеч Господња је свеспасавајућа Наука Христова. Јеретици су уораво хтјели прво Науку госпоњу свести на ниво филосовских мишљења и промишљања, а потом Цркву Христову празном и бескорисном заједницом.


Извор: Митрополија дабробосанска