Type Here to Get Search Results !

У серији „За јединство Цркве“ објављена књига о руско-српским међуцрквеним односима током распада Југославије


Издавачка кућа Познање, у сарадњи са Фондацијом за подршку хришћанској култури и наслеђу, објавила је књигу „Мост јединства над понором распада“, посвећену руско-српским међуцрквеним односима у тешком периоду распада Југославије.


Аутор монографије, објављене у серији „За јединство Цркве“, Андреј Јурјевич Хошев је доктор техничких наука, сарадник Секретаријата ОСЦП-а за међуправославне односе, наставник на Катедри за спољне црквене везе Свецрквених постдипломских студија.

У свом истраживању А. Ј. Хошев покушао је да открије проблем положаја Српске Цркве уочи рата и у контексту крвавих сукоба, који су избили у Хрватској и Босни и Херцеговини крајем 1980-их до 1995. године.

Аутор детаљно систематизује хронологију односа Српске и Московске Патријаршије током оружаних сукоба. На основу званичне преписке и јединствених црквених докумената тих година, он разматра најважније догађаје у међуцрквеним односима, истиче главне области и теме сарадње.

Српска Православна Црква је у тешким искушењима активно бранила паству, која је претрпела геноцид у местима свог вековног боравка. Непрестану подршку добијала је од Свештеноначалства Руске Цркве, које је на различитим нивоима, у контактима са руским и страним политичким, верским и јавним личностима, иступило у одбрану српског народа.

Како се наводи на сајту издавачке куће Познање, књига се препоручује студентима црквенообразовних установа, историчарима и вероучитељима, као и читаоцима, које занима историја Руске и Српске Православне Цркве у XX веку.


Извор: Мospat.ru