Type Here to Get Search Results !

Одржано заседање Архијерејског Синода Руске Заграничне Цркве


Дана 30. јуна путем даљинске комуникације одржан је састанак Архијерејског Синода Руске Заграничне Цркве. Састанку, којим је председавао митрополит берлинско-немачки Марко, присуствовали су архиепископи санфранцуски и западноамерички Кирил, монтреалски и канадски Гаврило, чикашки и средњеамерички Петар, епископ лондонски и западноевропски Иринеј и епископ Менхетна Николај.


Како се наводи на сајту РПЦЗ, архијереји су саслушали извештаје секретара Архијерејског Синода за међуправославне односе, епископа лондонског и западноевропског Иринеја, који је говорио о најновијим дешавањима у православном свету, и архимандрита Романа (Красовског), који је известио о стању ствари у Руској духовној мисији у Јерусалиму, којом руководи (у саставу Руске Заграничне Цркве).

Потом су саслушани предлози Предсаборног одбора о организацији, вођењу и програму рада предстојећег Архијерејског Сабора РПЦЗ-а. Архипастири су се дотакли и процедуре за избор новог Првојерарха Руске Заграничне Цркве, који је заказан за 13. септембар. Архијерејски Сабор ће се завршити прославом слављења новоизабраног Првојерарха Заграничне Цркве 21. септембра, на празник Рођења Пресвете Богородице и јављања Курско-Коренске иконе Богородице „Знамење“. Божанствена Литургија са чином устоличења биће обављена у Саборном храму посвећеном овој икони у Њујорку.

Чланови Архијерејског Синода РПЗЦ-а наставиће дискусију о питањима у вези са припремом Сабора на наредном састанку 29. јула.


Извор: Мospat.ru