Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Преображење Господње нам показује да Господ нас није оставио и да нас воли и љуби


У суботу, 20. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију у храму Преноса моштију Светог Николаја у Барајеву, а Владику је дочекао велики број верног народ са децом.


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали: архимандрит Доситеј Хиландарац изабрани епископ Војни, настојатељ манастира Ћелије, игуман Серафим Ракановић, настојатељ манастира Тресије, протонамесник Драган Поповић барајевски катихета и докторанд на ПБФ у Београду, јереј Жељко Јовановић инжењер медицине, протођакон Иван Гашић и ђакон Зоран Станковић.

На Литургији су појали Србски православни појци.

Након прочитаног јеванђеља Владика се сабраним верницима обратио беседом, и поред осталог рекао: 

Браћо и сестре, Господ нас позва да љубимо једни друге. Не може човек да другоме наноси несрећу да није сам себи нанео. Како настаје зло у човеку? Када нестане вере у њему, љубави и наде, милосрђа, осећања и самилости тада настаје зло. Како то? Тако што горчина, по Светом апостолу Павлу, горчина рађа гнев, гнев рађа љутину, а љутина рађа вику, вика хулу. . . На супрот мржњи стоји љубав Божија. То је она љубав, жртвована, крсна љубав када је Господ разапет али опет из љубави дошао да спасе човека. Господ је прикован на крст али је приковао и наше грехе. Ту је наша срећа и благослов што нас је Господ спасио баш преко тог крста и свога Васкрсења. Показао нам је да је то пут сваког праведног човека који живи на овом свету. То страдање је на спасење.

На служби се причестио велики број деце и верног народа, а после Литургије Владика је поделио иконице народу који је у миру и са стрпљењем чекао благослов Епископа. Трпеза љубави је приређена у ресторану "Грош" у Барајеву.


Извор: Епархија шумадијска