Type Here to Get Search Results !

Епископ Теодосије: Има нешто што се не може продати


Светом архијерејском Литургијом, литијом и резањем славског колача Црква Светих Флора и Лавра у Липљану прославила је своју храмовну славу. Свету службу Божију је служио Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, уз саслужење свештенства и молитвено учешће верног народа.


„Свети мученици Флор и Лавр су својим животом, а онда и својим страдањем, мученичком кончином освештали просторе на којима ми живимо, као и многи мученици, исповедници, преподобни који су живели овде. Наши преци, наши дедови, очеви залили су ову земљу својим знојем, мајке наше сузама, све је ово освештано. Зато је важно да знамо да вреднујемо и ценимо, да не будемо као многи наши суграђани који за шаку евра или долара продају све оно што су наследили. Не може се продати, ту су и гробови наших предака, ту су кости њихове. Има нешто што се не може продати и морамо другима показати да то нема земаљску цену”, поручио је у беседи Владика Теодосије, преноси РТВ КиМ.

Храм Светих Флора и Лавра у Липљану саграђен је 1934. године, као поклон Александра I Карађорђевића, а налази се у порти храма Ваведења Пресвете Богородице. За две године биће обележено девет деценија од његове изградње, а ових дана почиње фрескописивање цркве, које ће, како је планиранао, бити завршено до 2024. године.

„Нама је велика радост и велики успех да ускоро кренемо и завршимо, коначно после 90 година, да храм блиста својим сјајем и својом монументалношћу. У последње време стално исти број људи долази, не само из Липљана, већ и из околине. Свечано се слава обележава, служи се Литургија, одржавају литије. Не можемо да кажемо да је толико народа као раније, сада нас мање има у Липљану и околини, али ми традицију нећемо изгубити”, рекао је за РТВ Ким Зоран Симијоновић, председник Црквене општине Липљан.

Овогодишњи домаћин славе је Милош Жорић из Липљана, а наредне године биће породица Чепкеновић из Липљана.

„Хвала Господу Богу да у овим тешким временима ипак успевамо да очувамо нашу традицију и да обележавамо овај велики празник”, рекао је Жорић, изражавајући наду да ће се догодине Литургија служити у фрескописаном храму.

Црква Св. мученика Флора и Лавра налази се у самом центру и у њеној близини живи највећи број преосталих Срба, којих у Липљану тренутно има око 300.


Извор: Митрополија црногорско-приморска