Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион: Под омофором Пресвете Богородице има места за сваког човека


Светом архијерејском Литургијом у манастиру Буково, у петак 14. октобра 2022. године, прослављена је слава манастирског параклиса – Покров Пресвете Богородице. Литургијско сабрање предводио је Преосвећени Епископ тимочки господин Иларион коме су саслуживали епархијски свештенослужитељи, а чланови књажевачког црквеног хора одговарали су на литургијске прозбе. Међу бројним верницима, молитвеном сабрању присуствовао је и председник општине Неготин г. Владимир Величковић.


Након Литургије Епископ тимочки честитао је братству манастира славу, те је беседио о данашњем празнику, његовом историјском контексту и симболици. Под омофором Пресвете Богородице има места за сваког човека и Она ту сваког човека призива. Призива најпре, а то је и мисија Цркве, да се у сваком човеку установи и утврди љубав према Христу, према Господу нашем и Сину Њеном, а када се то прво утврди у човеку онда човек сам схвата којим путем треба да ходи зато што бива просвећен Истином Божјом. Онда човек мари само за једно, да душу своју очисти од унутрашњих духовних штета. Зато, драга браћо и сестре, да са надом на помоћ Пресвете Богородице корачамо кроз овај живот, да се радујемо под Њеним покровом, да се радујемо чињеници да се Она моли за нас и да Она прима грешнике који се кају, поручио је владика Иларион.

Буковска сабраћа и породица Милетић из Крушевца овогодишњи су домаћини славе, док је део колача као залог кумства за наредну годину узео г. Душан Врућкић из Шапца.


Извор: Епархија тимочка