Type Here to Get Search Results !

Епископ Методије: Сваки храм је дом молитве и место сабрања


Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије обавио је у 18. недјељу по Духовима, 16. октобра 2022. године, мало освећење обновљене цркве Светог Саве у селу Орах у Пиви.


Звучни запис беседе


Епископу је у чину малог освећења цркве и иконостаса саслуживало свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске: јеромонах Јевтимије (Шкулетић), игуман Пивског манастира, јерођакон Амфилохије и јерођакон Јакон (Нинковић), уз молитвено учешће бројног вјерног народа.

Свету службу Божју појањем је пратио хор Свете мајке Ангелине са диригентом проф. Аном Бојић. Владика је током богослужења миропомазао новокрштене слуге Божје: Андреу, Стефана, Хелену, Милосаву и тромјесечног Божура.

Сабранима се ријечима архипастриске бесједе обратио Преосвећени Епископ Методије, говорећи о Светом Сави коме је, не без разлога, посвећен овај храм Божји, за који се сматра да је најстарији у пивском крају и да потиче из времена Немањића.

Ријечима добродошлице скуп је поздравио Милован Голубовић, члан Црквеног одбора.

Уприличена је трпеза љубави и богат културно-забавни програм. Овом приликом Епископ Методије одликовао је архипастирским граматама заслужне за обнову храма: Владимира Аџића, Василија Голубовића, Драгана и Милана Ћуковића.


Извор: Радио Светигора