Type Here to Get Search Results !

Катихета Бранислав Илић: Свети Петар цетињски и Митрополит Амфилохије и данас молитвено руководе народ


Катихета Бранислав Илић за Радио-Глас: Свети Петар цетињски и Митрополит Амфилохије и данас молитвено руководе народ

Звучни запис разговора


Катихета Бранислав Илић био је гост специјалне емисије на таласима Радија Глас Епархије нишке, а поводом друге годишњице упокојења светопочившег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, и поводом празника Светог Петра митрополита цетињског чудотворца. 

У првом делу емисије катихета Бранислав је говорио о житију Светог Петра Цетињског и његовом значају, указујући да је овог светитеља красила љубав према Богу и ближњима, али и спремност на постојано служење олтару Божјем. 

Свети Петра цетињски био је архијереј Српске Цркве, Митрополит Црногорски, Скендеријски и Приморски, огњеносни подвижник, сузни молитвеник за цео свет, најчистији девственик, велики чудотворац, богоозарени пророк, даровити писац, прекрасни песник, храбри војсковођа, вешт дипломата, мудри измиритељ завађене браће, милостиви хранитељ гладних, свеблаги утешитељ невољних и уцвељених, одлучни ујединитељ српских земаља, самоуки полиглота, даровити историчар, талентовани мистик и вешт практичар живота по Богу у свим његовим сферама - од тајанственог литурга у Светој Евхаристији до вредног баштована у владичанској башти, и чудесном дару Неба за цели српски род, рекао је катихета Бранислав Илић. 

У другом делу специјалне емисије на таласима радија Епархије нишке, новосадски катихета је поделио своја сећања на светопочившег Митрополита Амфилохија, који је био његов први учитељ живота у Христу. Према казивању катихете Бранислава, његов долазак у Београд ради изучавања богословске науке поклопио се са данима када је светопочивши Митрополит Амфилохије био помоћник тада већ оболелом блаженопочившем патријарху Павлу. 

То су били дани великог благослова, тада сам се упознао са митрополитом Амфилохијем и од првог тренутка доживео сам га као свог учитеља живота у Христу. Како тада, тако и сада, он је присутан у мом животу и још увек на тајанствени начин он руководи мене не престајући да ми буде молитвени и тихи учитељ љубави.  Није лако, нити је могуће, да се пренесе осећај који још увек осећам у свом бићу, али само ћу рећи: Учитељу, оче и молитвениче наш, моли Бога за нас, рекао је катихета Бранислав Илић у свом емотивном казивању о светопочившем митрополиту Амфилохију. 

* * *

Повезан садржај:

Свети Петар Цетињски - светитељ миротворац

Емисија о богослужбеним особеностима празника Светог Петра I, митрополита и чудотворца цетињског

Житија светих за 18 / 31. октобар - Свети Петар I, митрополит и чудотворац цетињски