Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије богослужио у манастиру Светог Луке у Бошњану


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је 31. октобра 2022. године, на празник Светог апостола Луке, манастир посвећеном том свеславном проповеднику дела апостолских и сјајном писцу Јеванђеља Христовог у Бошњану, у Богом чуваној Епархији крушевачкој.

Пре свете Литургије Његова Светост Патријарх је освештао црквено звоно јединствено по својоj величини и тежини која износи 13 тона. На светом евхаристијском сабрању Патријарху су саслуживали преосвећена господа епископи шумадијски Јован и крушевачки Давид; високопреподобни архимандрити и изабрани епископи хвостански Алексеј, јегарски Нектарије и липљански Доситеј; свештенство и свештеномонаштво из више епархија Српске Православне Цркве.

* * *

Манастир Светог апостола и јеванђелисте Луке налази се у селу Бошњане у области Темнић, у јужном делу Шумадије. Манастир је удаљен од Крушевца, седишта Православне Епархије крушевачке 17 километара. У манастирском комплексу доминирају велика црква посвећена Светом Луки и Кнежева кула – звоник са осам звона и параклисом у приземљу посвећеном Светом кнезу Лазару и Светом цару Николају Романову. Према предању, сачуваном у народном памћењу овог краја, првобитни манастир на овом месту подигнут је у 14. веку, у време владавине кнеза Лазара Хребељановића. Највероватније је био метох манастира Раванице. Први манастир порушен је за време најезде Турака, највероватније после заузимања Крушевца 1427. године. На истом месту касније је подигнут скромнији манастир који је живео до 19. века, до чувене Варваринске битке 1810. године. Битка се водила недалеко од манастира, па су Турци, губећи битку, манастир запалили а монахе побили. Трећа обнова манастира започета је деведесетих година 20. века када је отпочела изградња цркве са благословом тадашњег Епископа шумадијског Саве. До процвата манастира долази трудом архимандрита Алексеја (Богићевића), кога Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован поставља за настојатеља 2022. године. Тада креће велика обнова, материјална и надасве духовна, која и даље траје.


Извор: Инфо-служба СПЦ