Type Here to Get Search Results !

Митрополит Сава: Без љубави према Богородице нећемо постићи циљ спасења у животу

Са благословoм Његовог Високопреосвештенства Митрополита варшавског и све Пољске г. Саве, у прву недељу по празнику Усековања главе Светог Јована Богослова, у Саборнм храму Свете Тројице у Хајновки свечано је прослављена икона Пресвете Богородице „Неочекивана радост“.


За ову икону је од самог почетка везана историја најстарије православне парохије у Хајновки. Године 1942. зграда некадашње шумске инспекције је преуређена за богослужбене потребе и предата новооснованој парохији. У јесен исте године црква је освећена. Тада је икона Најке Божје свечано унета у храм и постављена у трон. Икону је цркви поклонила богобојажљива Хајновчанка која је, како је сама тврдила, преживела рат, избеглиштво и револуцију само захваљујући молитви пред иконом и небеској заштити Мајке Божје.

На празник иконе „Неочекиване радости“ положен је камен темељац за изградњу Саборног храма Свете Тројице. На исти празник 1992. године освећен је и новосаграђени храм са бочним олтаром посвећеним тој икони. Сваке године празник иконе Пресвете Богородице посебан је дан у животу свих Хајновчана и окупља мноштво верника који желе да узнесу своје молитве Богородици пред њеном чудотворном иконом.

Ове 2022. године прослава је почела 15. октобра свеноћним бденијем којим је началствовао Преосвећени Епископ хајновски г. Павле. У недељу ујутру служена је прва света Литургија, а потом и чин освећења воде. Другом светом Литургијом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит варшавски и све Пољске г. Сава, уз саслуживање архиепископа Григорија и епископа Павла и Варсонофија.

-Празник који данас прослављамо подсећа нас колико љубави треба да дајемо Пресветој Богородици, нашој Чуварки, Заштитници и Мајци. У кратким речима молитве „Пресвета Богородице, спаси нас“ огледа се истина о тој љубави. Без љубави према Богородици нећемо постићи циљ спасења у животу. Томе нас учи Црква испуњена премудрошћу и благодаћу самог Бога који ју је призвао у живот. Црква жели да подели ово богатство са нама, а да би то било могуће морамо да слушамо Њену поуку и да јој се покоравамо као дете које слуша своју мајку. Морамо јој непоколебљиво веровати, као и наши преци који су дали животе за своју веру. Чувајмо се греха, бранимо се од сумњи, јер тамо где се оне појаве, врло је лако пасти. Тешка времена у којима живимо захтевају од нас да будемо будни, одговорни и мудри са мудрошћу Мајке Цркве, беседио је митрополит Сава.

Том приликом обележен је и тридесетогодишњи јубилеј Друштва Светих Ћирила и Методија. У историји Православне Цркве у Пољској братства су имала значајну улогу, посебно у време Брестске уније када се требало борити за чистоту православне вере. Верници су се тада ујединили у братства како би сачували оно што је најдрагоценије у њиховом животу – Православље, под руководством свештенства које је чувало истину вере, свој идентитет, традицију и пре свега православну веру.


Извор: Оrthodox.pl