Type Here to Get Search Results !

Евхаристијско сабрање у храму Живоносног Источника у Врњачкој Бањи


У 18. недељу по Духовима кад наша Света Црква молитвено прославља Светог Дионисија Ареопагита, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Г. Јустин служио је заједно са Епископом западноамеричким Г. Максимом Свету Архијерејску Литургију у Храму Живоносног Источника у Врњачкој Бањи. 

Саслуживали су секретар ЕУО-а архимандрит Дамјан (Цветковић), Архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, протојереј-ставрофор Лазар Васиљевић, старешина храма у Врњачкој Бањи протојереј Часлав Јовановић, протојереји Жарко Дончић и Радош Младеновић, протонамесник Радован Ђорђевић, јереј Слободан Глишовић, као и ђакони Стефан Симић и Марко Прокић.

На Светој Архијерејско Литургији је присуствовала и игуманија Манастира Грачанице мати Теодора, а певницу је предводио појац господин Иван Трајковић.

Велика је радост наше црквене заједнице и нашег града због посете двојице Архијереја, што је верни народ Врњачке Бање и показао својим учешћем на Светој Архијерејској Литургији.

Након прочитаног Јеванђеља верном народу се обратио Епископ Максим пригодном беседом. „Пођимо у дубину“, позив је Господа нашег Исуса Христа. То је позив свима нама, не само апостолима. Они као прости рибари, добијају један посебан позив који за њих није био очекиван. Позив у дубину је позив на нешто несвакидашње, то је позив у Свету Литургију, Која је икона будућег Царства. То је позив да са Господом можемо да кренемо свуда, да се не бојимо, као што је господ рекао Петру: Не бој се, учинићу те ловцем људи. Света Литургија је не само слика онога што видимо у Јеванђељу, већ и предокус, радосно учествовање у заједници са Христом, Петром и осталим апостолима, рекао је Владика Максим.

Након ових речи уследио је наставак Свете Литургије и причешће великог броја верника и деце. На крају Свете Литургије верном народу се обратио и Епископ Јустин и нагласио колико је значајна посета епископа из друге епархије, па је ово веома радостан дан за све нас.


Извор: Епархија жичка