Type Here to Get Search Results !

Опело и погреб архиепископа кипарског Хризостома


Грчка, Кипар и васцело Православље опростили су се у суботу 12. новембра 2022. Г. од Предстојатеља Кипарске Цркве архиепископа Хризостома, који је прошлог понедељка уснуо у Господу у 81. години живота.

Опело Архиепископу Кипарске Цркве обављено је у подне у Саборном храму Апостола Варнаве у граду Никозији. Чином опела је началствовао цариградски патријарх Вартоломеј.

Опелу су присуствовали александријски патријарх Теодор, атински архиепископ Јероним, председник Републике Кипра Никос Анастасијадис, председница Републике Грчке Екатерини Сакеларопулу, представник папе Фрање, као и представници помесних православних Цркава и хришћанских конфесија.

Председник Републике Грчке, председник Републике Кипра, Митрополит пафоски и Цариградски патријарх истакли су допринос блаженопочившег Архиепископа Аутокефалној цркви Кипра и Православљу уопште, његов богат добротворни рад и допринос праведном решењу кипарског проблема.

Потом је Архиепископово тело у литији пренето у крипту Саборног храма Апостола Варнаве, који је саграђен по његовом упутству, где је са дужним почастима и сахрањен.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com