Type Here to Get Search Results !

Игуман Методије на конференцији у Кембриџу


Високопреподобни архимандрит Методије, игуман Светог манастира Хиландара, учествовао је на десетој резиденционалној конференцији у Медингли холу Универзитета у Кембриџу, од 4. до 6. новембра 2022.


Конференција је одржана у организацији друштва Пријатеља Свете Горе (The Friends of The Mount Athos – FoMA), а у знак сећања на некадашњег председника друштва, блажене успомене Митрополита диоклијског Калиста Вера.

Тема овогодишње конференције била је „Ходочашће на Свету Гору“.

Архимандрит Методије одржао је предавање о монашком поимању гостопримства и гостољубља. У свом излагању истакао је да је гостољубље врлина, попут осталих хришћанских врлина, коју налазимо у Светом Писму. Гостољубље је засновано на љубави према ближњем, што је друга заповест Господа нашег Исуса Христа. Гостопримство би могло да се разуме као подвиг испуњавања ове јеванђелске заповести и у зависности од пројављене ревности у овом подвигу после неког времена, а по дејству благодати Божије, стичемо врлину љубави, чија је једна од очигледних пројава управо гостољубље, које се разликује од гостопримства, односно „пријатељског и срдачног примања посетилаца“. У нашем језику је ова разлика истакнута. Наиме, у српском имамо речи „гостопримство“ и „гостољубље“.

Православни монах верује да је гостољубље подједнако вредно као и остали монашки подвизи и врлине. Пресвета Богородица, игуманија Свете Горе, често је откривала да је њена света воља да атонски монаси буду гостољубиви, да исказују љубав гостима, поклоницима и странцима.

За време глобалне кризе узроковане пандемијом корона вируса, примање посетилаца на Светој Гори је у великој мери било ограничено, али ни у једном тренутку није било потпуно укинуто.

Остали излагачи обрадили су важне теме које се тичу овог питања. Сестра Магдалена из енглеског манастира Светог Јована Крститеља говорила је о хришћанском поимању ходочашћа, а о. Даглас Дејл о древном западном схватању ходочашћа. Његова важност била је тема Криса Томаса. Професор Рене Готони одговорио је на питање која је разлика између савременог ходочасника и туристе, док је излагање Рори Фрејзера и Ане Кономос – Ведлок приказало њихово поклоничко искуство. Ане Кономос – Ведлок говорила је из угла неког ко је искусио гостопримство манастира Ормилије, метоха светогорског манастира Симонопетре, а Рори Фрејзер је присутнима пренео своје искуство као поклоника на Светој Гори. Митрополит Николај Хаџиниколау говорио је о свом доживљају гостопримства светогорских монаха, када је у младости долазио на Свету Гору.

И ова десета по реду конференција је успешно обрадила једну од битнијих тема за живот Свете Горе данас.


Извор: Хиландар