Type Here to Get Search Results !

Аранђеловдан - Крсна слава Епископа жичког Јустина


Празник Сабора Светог архангела Михаила протекао је торжествено у Светосавском храму у Краљеву, а повод је био прослава крсне славе Његовог Пресовештенства Епископа жичког Г. Јустина.


Евхаристијским слављем началствовао је Епископ Јустин, а саслуживали су игуман студенички архимандрит Тихон (Ракићевић), архимандрит Дамјан (Цветковић) секретар ЕУО-а, архимандрит Сава (Илић), секретар Епископа жичког, Архијерејски заменик протојереј-ставрофор Љубинко Костић, протосинђел Стефан (Чкоњевић), игуман Манастира Згодачице, Архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, протојереј Иван Радовановић, епархијски благајник, парох атенички протојереј Александар Грујовић, као и братство нашег храма.

У литургијском свештенодејству праћеном торжественим појањем певнице, присуству монаштва, свештенства и верног народа, као и невидљивом пратњом анђелских хорова, принети су часни Дарови којима смо се потом причестили сједињујући се са Господом Христом и једни са другима у заједници свих Светих који чине Цркву Божију.

По благослову Епископа, беседио је архимандрит Тихон. Он је Епископу пожелео срећну славу и молитвено заступништво часних небеских сила. У наставку беседе, истакао је литургијски контекст крсне славе, који нам данас постаје посебно јасан када се славски дарови – колач и жито, приносе у склопу евхаристијског славља. То је богословски и историографски најбоље сведочанство о етосу српског обичаја крсне славе – она је најпре израз литургијског искуства народа. О томе сведоче хлеб и вино, као и молитвено помињање уснулих предака, које подсећа на литургијски анамнесис/помен свих наших ближњих који чекају Васкрсење мртвих.

Након резања славског колача и освећења жита, Епископу је славу честитао и протојереј-ставрофор Љубинко Костић, пожелевши му да уз помоћ небеских сила на многа љета руководи нашу Епархију у славу Господа и Цркве Божије.

У наставку је уприличено славско послужење на коме је Епископ Јустин угостио све присутне.


Извор: Епархија жичка