Type Here to Get Search Results !

Почаевска лавра апелује на Зеленског да обустави прогон УПЦ


У четвртак, 15. децембр 2022, братија Свето-Успенске-Почајевске лавре објавила су апел председнику Владимиру Зеленском да прекине прогон канонске Украјинске православне цркве и да стави вето на све предлоге закона који би забранили Цркву.


У писму које је потписао митрополит почајевски Владимир, игуман манастира, манастирска братија подсећа председника државе да су верници УПЦ прави Украјинци, да воле своју отаџбину и да и даље стоје уз страдања украјинског народа у овом тешком времену.

„Лењинов декрет, као што видимо данас, је, нажалост, на снази. Као што је Црква била одвојена од државе и прогањана после Револуције, тако је и сада“, јадају се сабраћа.

Прочитајте цео апел:

Поштовани председниче Украјине Владимире Александровичу!

Ми, братија Свето-Успенске-Почајевске лавре, изузетно смо забринути због нацрта закона који ће, како разумемо, бити размотрени у блиској будућности у Врховној ради Украјине, а који се тичу будућег живота Украјинске православне цркве.

Ми монаси не можемо да замислимо свој живот без Цркве Божије, без црквеног појања, без наше спасоносне вере православне, без наше црквене породице. Ово је наш живот! Зашто бисмо то порицали?

Морамо се трудити да будемо објективни у проценама верске ситуације и у односу на православне Украјинце. Ред и слогу у друштву треба неговати. А прогон Цркве је опасан и за вернике и за државу, која мора да поштује мишљење милиона грађана.

Људи не морају увек да буду блиски пријатељи и истомишљеници, али у питању заштите уставних права украјинских грађана и јавног мира морамо бити савезници. И с тим у вези рачунамо на Ваше разумевање и подршку.

Наша земља тренутно проживљава најтежи и најтрагичнији тренутак у својој историји. Зашто га још више погоршавати? Шта смо ми, украјински монаси, криви за ово што се дешава?

Људи који не познају историју Цркве, каноне, који никада нису били чланови Цркве и нису живели црквеним животом и немају никакве везе са Црквом Христовом, сеју раздор међу Украјинцима и уносе политику у Цркву.

По Уставу Украјине, Црква је одвојена од државе и свако има право да исповеда или не исповеда било коју веру. Ми, као грађани Украјине, захтевамо да се не крше наша права на слободу вероисповести.

Наша земља је на путу демократије, али у чему се састоји демократија? Сви говоре о слободи говора и савести и да су сви једнаки пред законом, али, нажалост, за „моћнике овога света“ данас то не важи. Можда предложити  и усвојити закон као у Кини где је забрањено практиковање било које вере!?

Лењинов декрет, као што видимо данас, је, нажалост, на снази. Као што је Црква била одвојена од државе и прогањана после Револуције, тако је и сада.

Наш живот и наша будућност зависе од оних који штите и бране нашу државу, и зато је посебно важно молити се за украјинску војску. Хиљаде монаха, од којих многи имају рођаке и пријатеље који су сада на првим линијама фронта, моле се за наше војнике и многострадални украјински народ.

Првог дана рата наш предстојатељ, Његово Блаженство митрополит Онуфрије, осудио је војну агресију. Оптужба да зависимо од Москве је неоснована и неистинита!

Молимо Вас, као гаранта Устава Украјине, да не подржите ове дискриминишуће законске предлоге и да на њих ставите вето.

С нами Бог!


За наш портал превод са енглеског приредила:
проф. Сања Симић де Граф, 


Извор: Оrthochristian.com