Type Here to Get Search Results !

Велики пост

Предстојатељ Православне цркве у Америци позива на мир и подршку Украјинској цркви


У ово доба које претходи доласку у свет Кнеза мира во плоти, Његово Блаженство митрополит вашингтонски и све Америке и Канаде Тихон, предстојатељ Православне Цркве у Америци, објавио је посланицу позивајући све да се моле и посте за мир. 


Он такође пружа уверавања Његовом Блаженство митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију и канонској Украјинској православној цркви да је Православна црква у Америци стално подржава, и позива све свештенство да се моле за добро Цркве у Русији и Украјини за све жртве рат у Украјини.

Моја љубљена чеда у Господу,

Господ Исус Христос је „мир наш, који и једне и друге састави у једно и разруши преграду која је растављала, то јест непријатељство“. Он, наш Цар и Учитељ, Спаситељ и Бог, „дође и проповеда мир вама који сте били далеко и мир онима који су били близу“ (Еф. 2,14.17) … Он све нас назива православним хришћанима, и заиста све нас које настани на земљи позива у мир који се налази у Њему, мир какав он стварно  јесте: мир са Богом Оцем, мир са нашом браћом, мир са ближњима, мир са непријатељима, мир са нама самима, мир са свима.

Али све док због људског греха мир и даље измиче свету, ми се без обзира на то посвећујемо миру молитвом, самообнављањем и мудрим речима и добрим делима. Посебно, у име Православне Цркве у Америци, уверавамо Његово Блаженство митрополита Онуфрија и страдалну Украјинску Православну Цркву, све украјинске хришћане и сав напаћени украјински народ, у наше молитве у ово најтеже време.

Као ваш предстојатељ, позивам вас, свештенство, монаштво и верни народ Православне Цркве у Америци, да ојачате свој пост и усугубите молитве за мир током ових последњих дана Божићног поста. Молите се посебно за мир у Украјини, за напредак Православне цркве и у Русији и у Украјини и за православне хришћане који живе у обе земље.

Молим оне који похађају богослужења у црквама и капелама Православне Цркве у Америци да се и надаље посебно моле за жртве рата у Украјини, како живе тако и преминуле, у  својим прозбама и у другим пригодним приликама... 

Приближавајући се јаслама где лежи наш Бог и Цар, придружимо се мудрацима са истока са три своја дара: постом и молитвама за мир и правду у Украјини, заједно са милостињом за оне који су страдали у рату. Чинећи то, поклонићемо нашем Господу и Спаситељу заиста прикладан дар за дан његовог Рођења.

Православна црква у Америци је прикупила стотине хиљада долара за помоћ украјинским избеглицама у Пољској и Румунији.


За наш портал превод са енглеског приредила:
проф. Сања Симић де Граф, 


Извор: Оrthochristian.com