Type Here to Get Search Results !

Прва архијерејска Литургија Епископа липљанског г. Доситеја


Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј (Радивојевић), викар Патријарха српског, служио је данас, на празник Светог апостола Андреја Првозваног, у манастиру светог великомученика Георгија - Ћелије колубарске, прву архијерејску Литургију од своје хиротоније, уз саслужење високопреподобног архимандрита Методија, игумана свете српске царске лавре манастира Хиландара, и осам хиландарских монаха, известила је редакција Радија Слово љубве.


Звучни запис беседе


У беседи је Владика Доситеј заблагодарио Преосвећеном Епископу шумадијском г. Јовану што је благословио данашње сабрање у Ћелијама колубарским и изразио радост због присуства хиландарских монаха, на челу са игуманом Методијем:

"Ми смо годинама служили заједно на Светој Гори, тамо су нам почеци, тамо су наша тиховања, молитве, подвизи и све оно што чини једнога светогорског монаха", казао је Владика, изразивши радост и што је његова прва архијерејска служба у дану спомена светог и великог Апостола, Првозваног Андреја, кога је Господ позвао у најузвишенију службу, која ће бити до краја света, службу Речи Божје, велику и одговорну службу, по речима Владике:

"Вера не бива без проповеди, а ако није утемељена на Истини Божјој, онда ни вера, ни дела, неће бити прави. Заиста је веома важно да се правилно управља Речју Истине Божје, да се правилно тумачи и да тако народ долази у познање Истине. Како је важно и узвишено да неко проповеда Реч Божју, ништа мање није важно да се слуша Реч Божја. Речи Моје Дух су и Живот - каже Господ. Хоћемо ли вечно живети - зависи да ли пажљиво слушамо Реч Божју. Не треба да је слушамо немарно", подвукао је Владика Доситеј.

"Велика је одговорност свих данашњих хришћана за стање у целом свету, јер ми смо "со земљи и светлост свету, ако со обљутави са чим ће се осолити". Ако ми обљутавимо и не будемо истински сведоци Речи Божје, онда ће овим светом завладати зло. И умножење зла у овоме свету на неки начин говори и о нашој слабости и о нашој раслабљености, да смо изгубили ону усрдност и ватреност коју су имали први апостоли, који су са великом радошћу ишли по свету и говорили - Христос васкрсе! Осећали су ту велику тајну васкрсења. И ми треба да се потрудимо да читамо шта пише у светом Писму, шта говоре свети Божји људи, јер та Реч неће остати празна. Она ће у нама да донесе плод. Само ми треба да будемо та плодна земља", поучио је Владика Доситеј.

Епископ је на крају подсетио да је пре непуне четири године игуман хиландарски Методије дошао у ову свету обитељ и затекао је у скромном стању: "Али смо се заједно помолили и он је изразио жељу да наша служба не остане празна, и ево, након мало времена ми видимо плодове те молитве и значај тог благослова Хиландара", истакао је Владика Доситеј.