Type Here to Get Search Results !

Сабрање свештенства архијерејског намесништва опленачког


Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 31. марта 2023. године свету архијерејску Литургију пређеосвећених дарова у Карађорђевој цркви у Тополи.


Саслуживали су игуман манастира Јошанице архимандрит Евтимије, архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Милан Савић, протонамесник Никола Илић, протођакон Иван Гашић и ђакон Стеван Илић. Појали су Србски православни појци.

Светој Литургији претходила је исповест свештенства опленачког намесништва, а исповедник је био архимандрит Евтимије.  (Јутрша). Богослужењу су присуствовали председник Општине Топола г. Владимир Радојковић, председник Скупштине општине Топола гђа Јасна Вуковић, директор задужбине „Краљ Петар I” г. Драган Рељић, као и ученици Основне школе „Карађорђе“ и Средње школе „Краљ Петар I“ са својим вероучитељима г. Александром Алексићем, ђаконом Стеваном Илићем и учитељицом Слађаном Делић.

– Црква је заправо Тело Христово. Када смо у Цркви и са Црквом ми сачињавамо Тело Христово. Ми сви заједно сачињавамо удове Тела Христовог и као што се наше тело не састоји само од једног органа него од више органа, тако и Тело Цркве Христове састоји се од народа Божјег. Молим вас да будемо у Цркви и са Црквом. Нажалост, сведоци смо у времену у коме живимо да остављају деца родитеље, родитељи децу, да се занемарују пријатељи, браћа. Сви нас могу оставити, али једино нас Црква, односно Господ наш Исус Христос, неће оставити. Зато вас молим да верујете у Цркву Божју, да верујете у заједницу целог православља и да се не поводите за лажним учитељима, да се не поводите за неком групацијом која себе пројављује Црквом. Управо ти који говоре да су Црква нису Црква. Њих је Црква одстранила од себе. Њима, док се не врате у Цркву покајањем, спасења нема. Они споља изгледају као јагањци, како каже Свето Писмо, а унутра су вуци грабљиви – беседио је владика Јован.


Извор: Епархија шумадијска