Type Here to Get Search Results !

Бог молитву не рачуна по трајању него по срцу


Кратка, жива, свесрдна молитва вреди много више од досадне, свечане, суве, чак и дугачке.


 Недавно сам питао једног шеснаестогодишњег дечака:

- Волиш ли Бога, дете моје?

- Много га волим, оче, одговорио ми је спонтано.

- Молиш ли Му се редовно?

- Не! рече ми искрено.

Овај младић није могао да схвати контраст између своја два одговора. Јер немогуће је истински волети Бога, а не молити се.

Ако имате пријатеља који вам је изузетно драг, зар не покушавате да нађете начине да често комуницирате са њим и разговарате о разним питањима? Је ли то тачно?

Слушај, дете моје, ове бројке које ћу ти рећи. Оне су верификоване. Човек који је умро са 70 година,  распоредио је године свог живота на следећи начин: 15 година је радио, 20 је спавао, 2 је јео, 1 се облачио, 9 месеци се умивао, 7 месеци се бријао, 4 месеца је чистио нос, 2 месеца је прао своје зубе итд.

Да ли си приметио нешто? Све горе поменуто тиче се само спољашњих активности. То је брига за тело.

Али када се, дете моје, појавиш пред Богом, рачун који ћеш морати да положиш биће сасвим другачији. Тада ће те праведни Судија питати:

„Колико си добра  учинио? Колико лошег?'

„Колико си задатака извршио, а колико ниси?

"Колико си се дуго молио?"

У једној години твоје срце откуца 36.792.000 пута. Од ове огромне количине, колико си пулсева издвојио за свог Бога?

-„Али колико треба да се молим?”

Мораш да знаш, дете моје, да Бог молитву не мери по трајању, него по ревности, по расположењу, по срцу. Важна је ревност и топло расположење срца. Чини јутарњу и вечерњу молитву. Али немој пропустити да своје мисли и срце окренеш Богу много пута током дана.

Биће то, дете моје, благословен дан када своје прве мисли посветиш Богу. И твој сан ће бити миран када, пре него што се предаш његовим рукама, поново окренеш мисли ка Њему.

Не препоручујем молитву у кревету! Али ако се уопште нећеш молити другачије, онда не прекидај своју навику. Мада верујем да ни теби неће бити угодно да разговараш са својим Богом и Господом, и лежиш у свом кревету! Можда нећеш имати времена да завршиш молитву и... заспаћеш!

Зато, као мудар младић, изговори јутарњу молитву после облачења и своју вечерњу молитву пре него што скинеш своју одећу. Затим, када паднеш у кревет, прати, ако желиш, своје побожне мисли; тако ћеш мирније спавати.

Знаш ону мудру изреку „Ништа не може успети ако Бог не благослови“?

Па, ако не почнеш дан тражећи помоћ од Бога, како да очекујеш срећу?

Погледај око себе, мали. Сва створења на свој начин, моле се и хвале премудрог Творца.

Биљке отварају своје цветове и шаљу свој животворни мирис на Творчев престо.

Птице својим слатким мелодичним гласовима, хвале Свемогућег.

За Њега пчела зуји.

За Њега лептир срећно лети.

Муње га величају својим сјајем.

Хвале га и громови у свој својој страшној величанствености.

Да! Сва природа Му се усрдно моли, иако није свесна шта чини. А ти, чедо моје, слободоумниче, хоћеш ли порећи оно што природа својевољно изводи?

„Најлепше што се може видети на свету је човек који се моли.”

Ова сугестија је веома тачна. Ко се моли, живи у другом свету. У изобиљу удише благодат Божију и жеђ гаси најслађом водом божанског присуства.

Рекао сам ти, дете моје, горе, да се сва природа моли. Хтео сам да ти дам симболику, јер права молитва је људска привилегија. Само човек може свесно уздићи своју душу ка Богу, и разговарати са Њим.

Истина је да је молитва велика част за човека, а то је још један елемент који човека издваја од других створења.

Када се молим, моја душа је усхићена! Преплављују ме небеска осећања. Радост, захвалност, љубав. Осећам их у највишем степену. Па како да не славим свог Бога за овај Његов дивни дар?

Крилима молитве можемо се винути у неслућене висине. Можемо да одлетимо до престола Божијег, далеко од света са његовим многобројним тривијама и уживамо у животворном ваздуху божанског присуства.

Молитва је извор снаге за тешке борбе које водимо сваки дан.

Као да се мењаш кад летиш крилима молитве.

Па дођи, дете моје!

Када дођу невоље и погоде те као бесне олује, падни на колена и отвори своје срце свом Оцу.

После молитве видећеш колико ћеш се променити! Видећеш плаво небо и море ће се смирити.

Псалам 90. који утехом испуњава твоју душу, написао је  велики крунисани псалмопојац и одлична је помоћ онима који желе да корачају животом усправно и поштено. А ти си, дете моје, сигурно један од њих. Зато ти је веома потребна благодат Божија, коју можеш заслужити само на један начин. Молитвом.

Немој, дакле, чедо моје, лишити своју нечасну душу животворног даха, него се моли, моли се са ревношћу, да дође дуго-очекивани дан када ћеш бити овенчан венцем славе.

Рубрика