Type Here to Get Search Results !

Бискупске конференције ЕУ против "права на абортус"


Европска бискупска конференција истиче забринутост због уношења права на абортус у Повељу ЕУ о основним правима.


Европске бискупске конференције (ЦОМЕЦЕ) и даље су веома критичне према темељном европском праву на абортус. Бискупи су у изјави у уторак 18. јула казали да би такав потез био неприхватив ни са етичке ни са правне тачке гледишта, преноси Vatican News. Позадина овог става била је дебата покренута 2022. о уношењу наводног права на абортус у Повељу ЕУ о основним правима.

ЦОМЕЦЕ је био поверио свом Етичком одб ору да напише свеобухватну изјаву, која је сада објављена. У њему се, између осталог, наводи да је поштовање неотуђивог људског достојанства у свакој етапи живота – посебно у ситуацијама потпуне угрожености – темељни принцип демократских друштава.

Бискуп Антон Јамник, председник Етичког одбора ЦОМЕЦЕ-а, нагласио је „да земље чланице ЕУ имају веома различите уставне традиције у односу на законско регулисање абортуса, због чега би увођење основног права на прекид трудноће било у супротности са општим принципима права Уније”. Документ такође истиче да "нема признатог права на абортус у европском или међународном праву".

Конкретно, француски председник Макрон је рекао да би наводно право на абортус требало да буде укључено у Повељу о основним правима Европске уније. ЦОМЕЦЕ је већ изразио забринутост почетком 2022. године.

Бискупске конференције 27 земаља чланица ЕУ заступљене су у ЦОМЕЦЕ. Секретаријат има седиште у Бриселу. Тамошњи црквени представници одржавају контакте са парламентима и владама како би помогли у обликовању политике у смислу социјалногучења Цркве.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at