Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил: Антицрквени прогон постао део државне идеологије украјинске државе


Дана 19. јула 2023. године, говорећи на пленарном заседању  Архијерејског сабора (саветовања) Руске православне цркве,  одржаном у Сергијевској Лаври Свете Тројице, Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил, између осталог, излагао је о прогону од стране украјинске државе парохијана канонске Украјинске православнее цркве и о улози Цариградске патријаршије у  организовању тог прогона, преноси Патриархиа.ру.


„Јасно је да су украјинске власти приступиле ликвидирању канонску Украјинску православну цркву, не обраћајући пажњу на такозване европске вредности, које предвиђају, између осталог, слободу вероисповести и поштовање људских права“, рекао је Предстојатељ Руске православне цркве.

„Видели смо хапшења и тучење слугу Божјих, хуљење на светињу. Покренути су и настављају се спорови против неколико епископа. Умножили су се случајеви протеривања из храмова православних заједница. Древна Кијевопечерска лавра је под претњом затварања. Њени главни храмови – Успенска катедрала и Трпезна црква  - одузети су Украјинској православној цркви и у њима делују расколници. Манастирске зграде се заузимају једна по једна“, са огорчењем је констатовао Његова Светост патријарх Кирил.

„Игуман Лавре, митрополит вишгородски и чернобилски Павле, после тромесечног боравка у кућном притвору под измишљеним изговорима и у ослону на лажне оптужбе, премештен је у истражни затвор. Владика, који има 62 године, болује од озбиљних болести, па и од дијабетеса. Његов живот је у опасности“, додао је Првојерах.

Његова Светост Владика је поново нагласио да је у овом тренутку реч о рату против васељенског Православља, јер све то не може а да га не ослаби. Према речима Предстојатеља Руске цркве, у овом случају Фанар је оруђе у рукама вештих манипулатора, и то није тек годину дана.

„Можемо да се подсетимо подршке обновитељског раскола од стране Цариградске патријаршије двадесетих година прошлог века, расколничких радњи у Естонији 2000. године, када смо ишли на одређене компромисе зарад мира у Цркви“, рекао је патријарх московски и све Русије.

„Видимо како се ове године у Литванији ствара исти модел као у Естонији. Световне власти Летоније, надахнуте ситуацијом са суседима, одлучиле су да крену даље и саме су прогласиле лажну аутокефалност Летонске цркве. Можда ни Фанару тако нешто не би пало на памет, иако је управо његов пример гажења канонске истине на коју се угледају нови гонитељи Православља“, закључио је Његова Светост патријарх Кирил.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru