Type Here to Get Search Results !

Цетињски манастир - чувар руке Светог Јована Kрститеља


Доносимо емисију ауторке Мире Адање Полак, која је снимљена 1995. године у Цетињском манастиру, а у којој су о руци Светог Јована Крститеља, поред осталих, говорили тадашњи јеромонах Јоаникије (Мићовић), игуман Цетињског манастира (данас Митрополит црногорско-приморски), као и јерођакон Јован (Пурић), професор Цетињске богословије (данас умировљени епископ нишки). 

Пре тачно 27 година снимљена је наведена емисија о руци Светог Јована Kрститеља. Од тада до ових дана многе приче су се испредале око ове значајне реликвије.

Рука Светога Јована чувана је у царској Русији све до Октобарске револуције, када ју је Марија Фјодоровна, данска принцеза и мајка Николаја Другог Романова, однела у Kопенхаген. Руски митрополит ју је потом, у знак захвалности Србији, која је примила руске имигранте, даровао краљу Александру Првом Kарађорђевићу.

Чудотворна рука је 1941. пред немачком окупацијом склоњена у манастир Острог, а потом пребачена у државни трезор, где је провела 40 година.

Године 1993. пребачена је на Цетиње и откривена верницима. Рука Светога Јована Kрститеља је 2013. била изложена и у Нишу поводом прославе годишњице Миланског едикта, којим је цар Kонстантин 313. године хришћанима подарио потпуну слободу исповедања вере. 

Године 2006. обишла је многе градове у Русији, Белорусији и Украјини где су јој се верници поклонили.

Десна рука Светога Јована Kрститеља данас се као највећа реликвија чува у Цетињском манастиру.

* * *

Подсећамо посетиоце нашег портала "Ризница", да смо недавно објавили сведочење архимандрита Марка (Калања) о десној руци Светог Јована Крститеља и њеном обретењу. Прилог можете прочитати ОВДЕ


Приредила редакција портала "Ризница"


Извор, видео и фото: Аdanja-polak.com

Рубрика