Type Here to Get Search Results !

Украјински митрополит, отац стотине сирочића, жртва државног прогона


Један од најомиљенијих архијереја канонске Украјинске православне цркве доживео је тежак мождани удар и хоспитализован је у петак, 21. јула 2023.


Његово Високопреосвештенство митрополит банченски Лонгин ужива  годинама велики ауторитет као непоколебиви бранилац Православља и дивни отац стотина сирочади.

Од раних 1990-их усвојио је више од 400 сирочади, која су збринута у сиротишту које води његов манастир Вазнесења Господњег. За своја неуморна залагања 2008. године званично је добио титулу Хероја Украјине.

Али сада је тај херој на мети као државни непријатељ, због „подстицања верског непријатељства“ – исте оптужбе која је подигнута против неколико других владика. Против њега су покренута два поступка, а архијереј не може да плаћа комуналне рачуне како би се уредно бринуо о својим чедима, јер држава неће дозволити да му било ко помогне, рекао је недавно.

Епархија черновачко-буковинска пише да је „митрополит банченски Лонгин доживео тежак мождани удар због моралне тензије услед прогона од стране украјинских власти“.

Обе руке су му биле привремено парализоване, али су повратиле функцију, док је архијерејева нога и даље у лошем стању.

Чеда Његовог Високопреосвештенства су га посећивала у болници.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com