Type Here to Get Search Results !

Црквено-народно сабрање у Војном Селу


Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је Свету Архијерејску Литургију, на празник Светог мученика Евдокима и Свете мученице Јулите, у недјељу 13. августа 2023. године, поводом годишњице од освећења храма, у цркви Светог Николаја Мирликијског, у Војном Селу код Плава.


Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске.

Сабраном вјерном народу ријечима литургијске проповједи обратио се Преосвећени Епископ Методије, бесједећи о прочитаном зачалу из светог Јеванђеља о исцјељењу младића који је патио од мјесечарења, а коме апостоли нису могли да помогну.

„На здравље и на спасење света Литургија и данашњи дан у којем прослављамо Свете праведне Евдокима и мученицу Јулиту, на чији дан се освештао овај храм у дивном и благословеном Војном Селу. Долазак у храм је долазак на извор да се напијемо живе воде благодати божанствене и божанске, да нахранимо, поред тога што се бринемо о храни за тијело, да нахранимо и напојимо душу која је вишеструко претежнија од тијела које је само одјећа душе. Онаква каква нам буде душа, а тијело је као кошуља душе, томе ће се саобразити тијело и цјелокупно људско биће и настројење. Зато се ми и окупљамо, и зато је овај храм, на крају крајева, постројен и сазидан, да би се овдје напајали духовним енергијама и молили Богу за своје спасење и спасење својих ближњих“.

„У Јеванђељу, које смо прочитали, Христос, када се вратио са Таворске горе на којој се преобразио пред својим ученицима изабраним љубљеним Јаковом, Јованом и Петром, дочекао Га је отац једног дјетета, онесрећени човјек коме је дијете било болесно, и више од тога, чак и ђавоимано, мјесечар, гдје каже да га дух баца у ватру, у воду, ломи га, и довео га је, каже, ученицима Христовим који нису могли да га излијече. И моли Га: Ако можеш ти, исцијели га. Христос њему каже: Ако можеш ти вјеровати, истим питањем које је он поставио Њему, кроз које је тај човјек пројавио своје маловјерје, рекавши: Ако можеш, Господе. И онда је Он њему рекао: Ако ти можеш вјеровати, исцијелиће се син твој. Он је казао; Господе, вјерујем, помози мом невјерју“, навео је Владика.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка