Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Господ хоће да ми будемо сатрудници Његови


„Ми морамо да се усавршавамо, да се преиспитујемо, да би се наше покајање пренело на нашу децу, али и да умножимо наш пост, да будемо достојни имена хришћанског, да чинимо добра дела, да васпитавамо нашу децу и ближње“, рекао је, између осталог, након читања јеванђељске приче о исцељењу ђавоиманог младића у Х недељу по Духовима, 13. августа 2023. године Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије у Саборном Храму Христовог Васкрсења у Ваљеву. 

Епископу је на Светој Архијерејској Литургији саслуживало више ваљевских свештенослужитеља, уз појање певнице, а у молитвеном присуству великог броја верника.

Догађај који говори о излечењу младог човека који месечари, час пада у ватру, час у воду, и кога су обузеле нечисте силе, показује како је Господ још једном однео победу над злом, старајући се да утврди веру људи у свемоћ добра. Младића су покушали да исцеле Апостоли, али безуспешно, и Христос изговара чувену реченицу: „О роде, неверни и покварени, докле ћу бити са вама, докле ћу вас трпети?!“ Тумачећи такав Христов одговор, Владика Исихије је истакао да колико год да смо близу Христа, ми смо ипак слаби, колико год да смо верујући, ми смо колебљиви. Зато вера није подложна мерилима људским, Апостоли су најбољи пример за то. Ако је ико имао вере, они су је имали, јер су непосредни Христови ученици. „Господ хоће да ми будемо сатрудници Његови, вера се надграђује… свако од нас треба да изграђује веру, јер свака личност је јединствена и непоновљива, и не може се вера једне особе поредити са вером друге личности“, нагласио је Преосвећени.

Владика је у другом делу проповеди, јеванђељски догађај упоредио са данашњим временом, јер је један од актера ђавоимани младић, што је у то време било изузетно ретко, за разлику од садашњег периода где је далеко више младих који се траже, који су саможиви и неспособни да приме неки савет или поуку. „Природно је да младост буде бурна, да иде у ватру, да млад човек експериментише, да се тражи, да пада у разне екстреме“, додаје Епископ, примећујући да су такви млади подложни утицају нечастивог. „Отуда насиље, отуда масовна убиства међу децом“. Али, наставља ваљевски архијереј, Господ нас учи, показује нам пут, да се покајемо, да слушамо његов благи укор, да се род који је ухватио нашу децу изгони постом и молитвом. „Зато родитељи морају да се усавршавају, да би се њихово покајање пренело на децу“, закључио је јеванђељско слово Епископ Исихије.

 По отпусту, Владика је благословио оне који су се причестили, а оне које нису, позвао је да се припремају за ту свету тајну јер се свако зло „изгони постом и молитвом“. Такође, истакао је да смо на прагу Великогоспојинског поста, краћег али строжег од Апостолског.


Извор: Епархија ваљевска