Type Here to Get Search Results !

Патријарх Теофил: Спасоносна величина доприноса Пресвете Богородице тајни Божанског промисла је бескрајна


У понедељак, 15/28 августа 2023. године, Јерусалимска Патријаршија је прославила празник Успења Пресвете Богородице у светињи посвећној том чудесном догађају из живота Мајке Божје у Гетсиманији, где се налази и Њен гроб.


Светом Литиргијом је началствовао Његово Блаженство Патријарх г. Теофил уз саслужење архијереја капитолијског Исихија, бостриског Тимотеја, герасијског Теофана, константинског Аристарха и катарског Макарија, уз молитвено учешће неколико стотина поклоника из целог света.

– Љубљена браћо у Христу, часни хришћани и поклоници, благодат Духа Светог све нас је са свих страна света сакупила код овог гроба Пресвете Богородице да прославимо Успеније Најхваљеније и Преславне Пресвете Мајке наше Богородице као што се у старим временима, како каже химнописац, чудесно сабрао хор светих апостола да славно погребе непорочно тело Твоје, Богородице, Свеопевана Дјево. Успење Пресвете Богородице није ништа друго до Њен прелазак са земље на небо. Мајка Живота, односно Мајка Бога Речи и Сина Бога Оца, преселила се у Живот. Као што је Богородица сачувала девичанство приликом Његовог чудесног Рођења тако је и за време Успенија сачувала нетрулежност свог тела. Послушајмо Светог оца нашег Светог Јована Дамаскина како говори: О, како се Извор живота преноси у Живот пролазећи кроз смрт… Морална и духовна, али и спасоносна, величина доприноса Пресвете Богородице тајни Божанског промисла је бескрајна. То је чудо недокучиво људском уму – беседио је патријарх Теофил.


Извор: Јерусалимска Патријаршија