Type Here to Get Search Results !

Министарство културе Украјине званично забранило професорима и студентима Кијевске духовне академије и Богословије улазак у Кијевопечерску лавру


Министарство културе Украјине званично је забранило професорима и студентима Кијевске духовне академије и Богословије улазак и боравак на територији Успенске Кијевопечерске лавре, где се налазе ове високошколске зграде. Ово саопштава Савез православних новинара позивајући се на сајт КДАиС.


Такву наредбу упутило је Министарство културе у писму које је потписао вршилац дужности министра културе Ростислав Карандејев.

Од једностраног раскида државног уговора са Кијевопечерском лавром у марту ове године, ректор Кијевске духовне академије и Богословије/Семинарије, архиепископ белогородски Силвестар, више пута је апеловао на многе власти да спрече затварање кијевских духовних школа. Међутим, када је 11. августа 2023. године Резерват/Парк затворио улаз на територију Доње лавре за све посетиоце, приступ зградама Академије био је блокиран и за све професоре, наставнике, студенте и запослене.

Прес служба КДАиС преноси да је ректор истог дана „послао писмо Министарству културе и информационе политике Украјине, Министарству просвете и науке Украјине и Државној служби за етнополитику и слободу савести са историјским оправдање правног односа између АКК и Резервата, као и са молбом да се размотри могућност несметаног приступа зградама Кијевске духовне академије и Богословије за студенте, наставнике и радно особље.

Као одговор, в.д Министар културе Р. Карандејев упутио је Академији писмо из Резервата од 17.08.2023, где су наставници, ученици и запослени у кијевским богословским школама изједначени са посетиоцима Лавре и забрањен им је приступ на територију манастира и зградама Академије.

Кијевска духовна академија и Богословија су 19. августа упутили још једно писмо претходним адресатима, у којем је указано на незаконитост идентификације наставника, ученика и запослених са посетиоцима Лавре, а садржало је и нови захтев -  да им се омогући несметан приступ у Лавру, у зграде кијевских богословских школа.

„Међутим, у одговору је из Министарства културе је стигло писмо да је њихов став остао непромењен – професори, наставници, студенти и запослени у кијевским богословским школама су дефинисани као посетиоци Лавре, те им је стога забрањен приступ територији манастира и зградама Академије“, саопштила је прес-служба КДАиС.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru