Type Here to Get Search Results !

Одржан округли сто на тему "Рат против породице у култури" - Мрежа невладиних организација у српском образовању


Округли сто на тему "Рат против породице у култури – мрежа невладиних организација у српском образовању",са бројним еминентним учесницима из земље и иностранства, одржан је, 8. септембра 2023. године, у Медија центру УНС-е у Београду.


Учешће у округлом столу узели су архиепископ Давид Рухадзе из Грузијске Православне Цркве, презвитер мр Анреј Јурченко из Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије, презвитер др Александар Романчук из Белоруске Православне Цркве (Московска Патријаршија), презвитер др Оливер Суботић, протођакон др Владимир Василик (Русија), проф. др пуковник Борислав Гроздић, проф. др Милош Ковић, др Миша Ђурковић, др Влајко Пановић, др Владимир Димитријевић и мр Марија Стајић. 

Говорећи о деструктивним утицајима различитих невладиних организација на васпитање деце и улогу традициналне породице отац Оливер Суботић је указао на једно писмо Николе Тесле, које је у једном делу цензурисано, које на посредан начин показује на који начин се утиче на образовање омладине. „Поруке које се кроз лектиру шаљу деци, које се на експлицитан начин шаљу, а понекад на увијен начин, је заиста страшан“, напоменуо је о. Оливер додавши да се кроз такву врсту литературе врши промоција свих антихришћанских идеја. Основно питање које се у таквој литератури поставља јесте: „Коју врсту врлине из такве лектире деца могу научити?“, закључио је о. Оливер.

Архиепископ Давид Рухадзе из Грузијске Православне Цркве је послао писмо подршке у ком је поздрављајући скуп рекао, између осталог, да су грузијски свештеници са народом, приликом покушаја организовања тзв. "геј параде", изашли и у молитви проповедали Јеванђеље Христово о покајању, онима који су желели да узму учешћа у том скупу. Како је архиепископ Давид напоменуо молитва за те људе и проповед Христовог Васкрсења су темељ којим треба приступити тим људима.

Говорици из Украјине и Белорусије су се обратили присутнима путем видео линка указавши да су питања ЛГБТ+ идеологије и њеног утицаја све присутнија и поред законске регулативе у тим земљама. Како је напоменуо о. Александар Романчук из Белорусије, ситуација се у тој земљи може поделити у неколико примера. Са једне стране, напомиње о. Александар, постоје дивни примери сарадње Римокатоличке и Православне Цркве у Белорусији у погледу очувања породичних вредности, док са друге стране, управо из римокатоличких средина у Белорусији и Украјини долазе највећи напади на породицу и друштвене вредности укорењене у Православљу, отуда долазе и гласноговорници ЛГБТ+ идеологије. 

Да су напади на традиционалну породицу и хришћанске вредности историјска константа, а не нешто што је карактеристика само нашег времена, показао је у свом излагању професор др Милош Ковић. Нарочиту пажњу проф. Ковић је посветио питању утицаја различитих субкултурних група на васпитни утицај младих, напомињући да је управо институционално образовање, ма колико то парадоксално било, заправо најпогодније тло за промоцију таквих утицаја. У том контексту др Миша Ђурковић је у кратким цртама описао начине и токове утицаја субкултурних групација, какве су многе НВО и ЛГБТ+ организације, на социолошке и културолшке односе у друштву. 

О колико специфичном друштвеном феномену је реч, те о његовој штетности нарочито на дечију психу говорио је клинички психолог др Влајко Пановић који је посебно истакао штетан утицај музичких трендова, интернета и масовних медија. 

У закључку округлог стола мр Марија Стајић је кроз примере предложених уџбеника за основне школе у САД и Канади приказала сву опасност од учења тзв. "џендер" и ЛГБТ+ идеологија.


Извор: Радио Слово љубве

Рубрика