Type Here to Get Search Results !

Нова школска година у Призренској богословији

Светом архијерејском Литургијом у саборном храму Светог Ђорђа у Призрену, коју је служио владика рашко-призренски Теодосије, уз саслужење више свештенослужитеља, званично је започела нова школска година у Призренској богословији.


Призренски богослови свој први школски дан започели су појањем на Светој Литургији, а затим су прваци одслушали свој први час у новој школи, и то час историје у манастиру Светих Архангела код Призрена. Час им је одржао јереј Јован Радић, парох призренски и професор историје.

Ректор Призренске Богословије, јеромонах Исидор, рекао је да је ове године богословију уписало осам нових ученика и да је то за ову школу један леп број.

„Хвала Богу ове године је уписано у први разред осам ученика што је за нас један леп број и радује нас та чињеница да је ове године укупан број ученика Богословије двадесет и осам. Ево почели смо већ овим свечаним даном и свечаном Литургијом, молитвом за благослевену и успешну школску годину и надамо се и ако Бог да, да ће се заиста тако година и окончати“, рекао је отац Исидор.

Владика Теодосије је у беседи казао да смо се овде у Призрену сабрали у љубави Божијој како би оправдали свој позив који смо примили од Бога.

„Ево и овог првог септембра ове године када смо се сви сабрали у љубави Божијој, свештенослужитељи, професори, ученици, браћа и сестре, сви смо се сабрали овде да би показали да смо тело Христово и црква Божија и да овај град нама припада на првом месту у духовном смислу, али и у сваком другом погледу. Да ми овде живећи, учећи , сведочећи јеванђеље Божије оправдамо и позив свој, оно што смо примили од Бога, да његовом силом и моћи чинимо оно што је људима немогуће, да проповедамо, да исцељујемо људске душе и да их учимо вечном правоме путу који води у Царство Небеско“, рекао је у беседи владика Теодосије.

Након Свете Литургије и свечаног ручка у Богословији, одслужен је и помен на гробу Цара Душана у манастиру Светих Архангела код Призрена.


Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска