Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Свети Тома исцељује неверје свих нас


Храм у селу Пироман код Обреновца великом молитвеном свечаношћу је обележио празник свог небеског покровитеља. Литургијским сабрањем је началствовао Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање архијерејског намесника посавског протонамесника Александра Вучаја и више свештенослужитеља, те молитвено присуство бројних верника, на челу са председником Општине Обреновац Милошем Станојевићем

Томинданска светковина у Пироману и ове године окупила је верни народ овог и околних села која припадају парохији при Храму Светог апостола Томе, једином у Епархији ваљевској који носи име ученика Господњег за кога се у народу каже „неверни Тома“. Међутим, апостоли су, будући различите личности, сви на свој начин служили Богу. Апостол Тома је имао „аналитички ум“, приближио је у литургијској беседи Владика Исихије личност Светог Томе расуђивању савременог човека. Хтео је да проникне у истину. Отуда је постављао питања Господу Христу попут оног: „Ко си ти?“ на које Спаситељ одговара:“Ја сам пут, истина и живот“ како апостолу Томи, тако и другим апостолима и свима нама до данашњих дана. Најважнији тренутак у житију Светог Томе, а несумњиво и један од најважнијих у новозаветној историји, јесте јављање Господа Христа осмог дана по васкрсењу, када се апостол Тома додиром Његових рана уверава да се васкрсење заиста и догодило. 

Апостол Тома у народу се назива „неверни Тома“. Али, то његово неверје је блажено неверје, оно које тражи веру, воли свога Господа и жели да Га упозна. Тражи доказ да би се утврдио и тиме он исцељује неверје свих нас, јер се у име свих нас увера у присутност Господњег васкрсења, показује да је Господ заиста васкрсао у телу и стајао испред апостола- објаснио је Владика Исихије личност Светог апостола Томе и његову улогу у спознаји Христа код свих нас, те преображају наших личности који води свеопштем васкрсењу. То је јако важно јер, указао је Владика Исихије, нама нема наде, ако Христос није васкрсао. 

Господ Христос свима нуди вечни живот у блаженству, а то можемо да примимо само ако се читавог живота на земљи трудимо као апостоли и у хиљадама и милионима избројани светитељи Божји од првог дана до данашњих дана и, ако Бог да, до краја света. Светитељи који су се уподобили Господу, својим животима у потпуности се предаали Њему и доживели највеће блаженство- да буду заједно са Богом већ у овом свету, а у будућем веку да узрастају, славе и живе у вечном блаженству- закључио је Владика Исихије, благосиљајући верни народ да молитве Светог апостола Томе буду свима на помоћ. 

Након Свете Литургије начињен је литијски опход и преломљен славски колач са свечарима. Прослава небеског заштитника пироманског храма заокружена је свечаном трпезом коју су овдашњи парохијани, предвођени парохом протонамесником Драганом Пантелићем, припремили за све госте.


Извор: Епархија ваљевска