Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије осветио место будућег храма у кругу КПЗ Ваљево


Епископ ваљевски Исихије: Господ нас све у љубави очекује

На потезу између управне зграде и Дома културе Казнено- поправног завода Ваљево биће изграђен храм у коме ће се вршити богослужења. Богомоља ће бити посвећена Светом великомученику Димитрију, ранохришћанском угоднику, који је венац славе задобио као младић, разделивши своје имање убогима и пострадавши за Христа Господа. На празник Преподобног Киријака Отшелника (Михољдан) Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије осветио је место будуће светиње, уз саслуживање духовника установе јереја Дејана Трипковића, духовника Централног затвора и Специјалне затворске болнице у Београду јереја Глигорија Марковића и више свештенослужитеља, те молитвено учешће запослених и штићеника КПЗ 

Први грумен земље око крста, где ће бити свети олтар, нанео је Владика Исихије, благосиљајући сабране којима је, према његовим речима, дата јединствена прилика у животу да учествују у процесу изградње дивног храма, који ће засијати и осветити овај простор и све душе које са вером прилазе и моле се у њему, што је велики Божји благослов.

Учествовањем у зидању храма, молитвеном подршком онима који раде, и ми сами своје душе зидамо као домове у које треба да примимо Господа Исуса Христа, Који је дошао ради тога да буде са нама. Сабираћемо се у славу Божју и под окриљем Светог Димитрија у овом храму и узносићемо молитве покајне и благодарне, јер нас је Господ све призвао Себи и све нас у љубави очекује и освећује свакога, који Му са вером прилази- рекао је Владика Исихије, благосиљајући почетак градње и све који ће принети свој труд у изградњи и одржавању светиње. 

По благослову блажене успомене Епископа шабачко- ваљевског Лаврентија, од 2005. године у КПЗ Ваљево богослужења се обављају у Капели Светог Саве. Трудољубљем духовника установе јереја Дејана Трипковића, коме је установу на старање поверио блаженопочивши Епископ ваљевски Милутин, духовни живот у њој је веома богат. Често се служе Литургије, прослављају сви велики празници, а штићеници имају прилику и да послушају предавања у циклусу „Православље и млади“, будући да се гости трибина на позив оца Дејана Трипковића радо одазивају да посете овдашњи Дом културе и поразговарају са младићима, који се налазе на одслужењу казне. Око 98 одсто њих је православне вероисповести, те је потреба за храмом заиста велика, имајући у виду значај литургијског живота у ресоцијализацији осуђених лица и њиховог повратка у друштвену заједницу. Они који су других вероисповести такође имају простор и време за своје верске потребе, каже начелница Одељења за третман Наташа Стевановић. Она је данас је била посебно радосна, јер се управо служба којом руководи брине о организацији духовних активности штићеника. Добродошлицу гостима је пожелела и управница КПЗ Светлана Веселиновић, која је такође са сарадницима и штићеницима учествовала у приносу молитве за Божји благослов градње храма. Владика Исихије даривао је будућој светињи Свето јеванђеље и освећеном водом покропио све окупљене, док су свештеници Дејан Трипковић и Глигорије Марковић поделили иконице и житије Светог великомученика Димитрија. Свечаност је заокружена трпезом љубави, коју су штићеници припремили за запослене и госте.


Извор: Епархија ваљевска