Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион на слави у Хочи: Да нам снага буде монашка светлост


Преосвећени Епископ новобрдски г. Иларион, викар Патријарха српског, служио је данас, на Михољдан, свету Литургију у Храму у Великој Хочи, поводом сеоске славе.


Звучни запис беседе


У беседи је Владика, поред осталог, подсетио да хришћанин треба сваког дана да захваљује Богу јер је свет плод Божије љубави, а једино што не ваља јесте наша лоша воља, да будемо следбеници светих Немањића, да живимо вером светих мученика, а у томе да нам буде снага светлост која сија из манастира који сведоче да нам је живот на Небесима. Слава Велике Хоче, Свети Киријак Отшелник или Михољдан, није случајно одабрани празник у Хочи, већ указује на дубоку монашку традицију у нашем народу, казао је Владика коме су саслуживали о. Сава, игуман манастира Високи Дечани, о Стефан, игуман Зочишта, о. Милан, парох ораховачки, уз пој Призренских богослова.

Прослава славе Велике Хоче је настављена уз изложбу домаће радиности жена из Хоче. У Дому културе је приређен културно-уметнички програм током којег се присутнима обратио и проф. др Драган Станић, председник Матице српске (аудио). На скупу је истакнут и јубилеј вртића у Хочи - 10 година од отварања (аудио). Певали су Павлина Радовановић, Хор из Штрпца и Призренски богослови.


Извор: Радио Слово љубве