Type Here to Get Search Results !

Православне литије признате као део финског културног наслеђа

Православна традиција крсних литија уврштена је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Финске.


Како напомиње Финска црква, литије, било око цркве или дуж стазе од 150 км, непорециво спадају у духовни живот свих православних хришћанских народа.

У извештају се такође наводи да су одлуку донели надлежни органи у јубиларној години Цркве,  њене 100-годишњице као аутономне Цркве под јуридикцијом Цариградске патријаршије, поводом чега је 9. септембра одржана литија од цркве Свете Тројице у Хелсинкију до Саборне цркве Успења Пресвеет Богородице, у којој је учествовало нa стотине православних из целе Финске.

Година 2023. је у Финској посвећена теми Живог предања, поводом 20- годишњице Унесковог Уговора о очувању нематеријалног културног наслеђа, који је Финска потписала пре десетак година.

Увођење православне традиције крсних литија и опхода око цркава у регистар покренули су Финска православна црква и поједине православне организације и парохије.

У Финској се сваке године одржава на стотине литија различитих видова, а једна од најпознатијих је литија од Валама до манастира Свете Тројице Линтула (55 миља) на празник прославе иконе Богородице Коневeцке почетком јула.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com