Type Here to Get Search Results !

Чином Великог освећења Епископ Јован освештао храм Барзиловици надомак Лазаревца


У недељу, 8. октобра 2023. године, када наша Црква прославља Преподобну Ефросинију Преподобног Сергија Радоњешког, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Барзиловици, надомак Лазаревца. Повод за ово Сабрање било је освећење овог храма.


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, архијерејски намесник колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереј-ставрофор Марко Митић, протојереј Жељко Ивковић, јереј Рашко Стјепановић, протођакони Иван Гашић и Никола Урошевић.

Преосвећеног Епископа Јована је у црквеној порти дочекао велики број свештенства и верника. Одмах по доласку Епископ Јован је приступио освештавању храма посвећеног Силаску Светог Духа на апостоле. По омивању престола, свечаној литији и постављању моштију, Епископ је одржао краћу беседу у којој је вернике упознао са тим да је у свети престо храма у Барзиловици положио делове моштију Светог цара Уроша и окупљене поучио о значају освећења храма.

Током литургије у чин протојереја-ставрофора рукопроизведен је протојереј Жељко Ивковић, парох чибутковачки. “Одликовања се у Цркви додељују не као награда за нешто што је учињено, већ као подстрек за нове подвиге вере и нова дела. Одликовања у Цркви нису на гордст, већ се носе у највећем смирењу”, поручио је Владика Јован одликованом свештенику.

Обраћајући се окупљеним верницима, Владика је изразио своју велику радост због освећења храма у Барзиловици, али напоменувши да ће његова радост бити још већа ако верни народ буде узео учешће у животу ове светиње, ако редовно буде долазио на Литургију, редовно се причешћивао, искрено се кајао за своје грехе. “Тада ће овај храм бити заиста део неба спуштен на земљу, како су то говорили свети оци”, поручио је Епископ.

Орденом Новомученика крагујевачких другог степена одликовани су господин Борислав Матијашевић и господин Светислав Матијашевић из Барзиловице.

Орденом Вожда Карађорђа одликован је господин Александар Јовановић из Барзиловице.

Архијерејским граматама признања одликовани су господин Зоран Радовановић из Барзиловице и протојереј-ставрофор Жељко Ивковић из Чибутковице.

Након уручивања ордења и грамата одржан је пригодан културно-уметнички програм, а потом је за све окупљене уприличена Трпеза Љубави, трудом и залагањем пароха чибутковачког Жељка Ивковића и верника ове парохије.


Извор: Епархија шумадијска