Type Here to Get Search Results !

Казанска семинарија прославила 300-годишњицу


Епископ моравички Антоније представљао Српску цркву


На празник Сабора Архангела Михаила и других бестелесних сила, 21. новембра 2023, у Саборном храму Казанске иконе Пресвете Богородице Казанско-Богородичиног манастира служена је архијерејска Литургија у част 300-годишњице Казанске семинарије. Свету Литургију су служили архијереји из више помесних Цркава.

Богослужењем је началствовао митрополит филипопољски Нифон, представник Антиохијског патријарха у Русији, уз саслужење митрополита казанског и татарстанског Кирила,  епископа моравичког Антонија, представника Патријарха српског у Русији, и неколико других архијереја Руске цркве.

Архијерејима су саслуживали и локални и гостујући свештеници и монашко свештенство, међу којима и представник Патријарха бугарског у Русији архимандрит Теоктист (Димитров), ректор Минске семинарије архимандрит Атанасије (Соколов), представник Православне цркве Чешке и Словачке у Русији архимандрит Серафим (Шемјатовски), представник Православне цркве у Америци у Русији протојереј Данијел Андрејук.

За време богослужења узнесене су молитве за мир, као и молитве за покој професора и ученика предреволуционарне богословске школе у Казану.

Митрополит Кирил Казански честитао је свештенству и мирјанима празник и годишњицу Семинарије/Богословије и упутио архипастирско слово:

На дан прославе 300 година од оснивања Казанске богословије, честитам целој нашој Казанској области овај диван, славан и благословен догађај, јер је ова просветна установа дуго времена у великој мери одређивала развој Казана и читаве области. Ова Семинарија је дала огроман подстрек духовном просвећивању великог броја верника, који су желели да стекну богословска знања у казанским богословским школама, али пре свега – истинско познавање вере Христове.

За нас је веома важно што Казанска богословска школа и даље постоји, што образује све више младих људи и афирмише богословске истине у републици. Семинарија има велики ауторитет међу просветним установама нашег града…

А искрено захваљујемо свима који су данас дошли на ову прославу. Овај празник није само локални – тиче се целе наше свете Православне цркве, па и ван Русије. А данас су у овој Саборној цркви саслуживали представници помесних православних Цркава, викари Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, председник Просветног одбора Руске православне цркве протојереј Максим Козлов и ректор угледне Петроградске духовне академије епископ Силуан.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com