Type Here to Get Search Results !

Митрополит черкаски Теодосиjе о отмици манастира: Тражимо међународну помоћ


Разбојнички напад на манастир у Черкасима неће проћи незапажено: докази о злочину биће прикупљени и предочени не само суду, већ и међународним заштитницима људских права, правницима и светској јавности. Ово је рекао митрополит черкаски и каневски Теодосије, коментаришући отмицу манастира Рођења Пресвете Богородице 20. новембра 2023. године.

„Наравно, не може се занемарити данашњи злочин, дрзак и циничан, крвав злочин над верницима Украјинске православне цркве у самом центру града Черкаси. То што чувари јавног реда и поретка у близини манастира нису реаговали на овај злочин, не значи да јавност неће реаговати на њега. И ако не украјинска јавност, онда ће међународна, видећи злочине над Украјинском православном црквом, свакако дати своју оцену,“ рекао је надлежни епархијски архијереј, митрополит черкаски и каневски Теодосије.

„Пре неколико недеља основали смо Међународно удружење за људска права „Црква против ксенофобије и верске дискриминације“. У  ово удружење је већ ушао један број ауторитативних архијереја не само Украјинске православне цркве, већ и из неких других помесних Цркава и других хришћанских Цркава. У оквиру овог Удружења за људска права ради се на пројекту „Хитан одговор на насилни злочин”. Његов први задатак биће да данашњи инцидент изнесе на међународни ниво. Упошљавамо међународне адвокате, а већ данас сам о овом питању водио низ разговора са међународним активистима за људска права,“ казао је митрополит Теодосије.

„Наши украјински адвокати већ бележе доказе о данашњем насиљу и злочину на националном нивоу, обрађују жалбе жртава. Свакако ћемо тражити међународну помоћ. У оквиру хитних међународних процедура за реаговање, биће нужно покренути медијску кампању у иностранству како би се истакло насиље над грађанима Украјине и верницима Украјинске православне цркве. Уверено смо да убудуће нико неће избацивати старије монахиње из келија или пребијати свештенике,“ закључио је митрополит Теодосије.


За портал "Ризница" са украјинског превела Јелена Бујевич


Извор: Рravlife.org