Type Here to Get Search Results !

Епископ Фотије примио у посету правобраниоца Републике Српске


Дана 16. новембра 2023. године Преосвећени Владика Фотије примио је господина Милимира Говедарицу, правобраниоца Републике Српске.


Приликом сусрета, Господин Епископ је упознат са покушајима отимања српских средњовијековних националних споменика и имовине, и чињеницом да се оваквим поступањем покушава прекројити српска културна историја и заметнути српски духовни коријен. Такво поступање не само да је у супротности са Анексом 8 Дејтонског споразума, који изражава јасно становиште да национални споменици припадају народима у Босни и Херцеговини, него се коси са елементарним непобитним историјским чињеницама и професионалном приступању чувања и проучавања историјског блага.

На састанку је истакнуто будуће заједничко настојање и исконска потреба да сва света српска писма, као и средњовијековни манастири и друга баштина, не могу бити наслијеђе средњовијековних јеретичкких босанских скупина, а како се покушава представити у неким одлукама Комисије за културно и историјско наслијеђе Босне и Херцеговине.

Истакнуто је да је у припреми свеобухватна анализа стања српске културне оставштине и имовине, са којом ће у што скоријем периоду поред Епископа у Републици Српској и Федерацији БиХ, бити упознат и Свети архијерејски синод и Свети архијерејски сабор СПЦ, а све у циљу заштите најважнијег темеља постојања и опстанка нашег народа, духовног идентитета и његове древне и данашње имовине.


Извор: Епархија зворничко-тузланска