Type Here to Get Search Results !

Расколници и унијати нападају трудну жену, одузимају цркве

Талас насилних заузимања цркава од стране расколника, често уз помоћ полиције и локалних власти, наставља се широм Украјине.


Најмање два инцидента догодила су се у суботу, 11. новембра. У једном је мушкарац напао жену која је у седмом месецу трудноће. Тога дана непознати мушкарци у маскирним униформама и фантомкама развалили су врата и заузели храм Покрова Пресвете Богородице канонске Украјинске православне цркве у селу Чечељевка, Кировоградска област, рекли су парохијани Удружењу православних новинара.

Правна битка око цркве траје већ четири године. Парохија УПЦ и расколници су се донедавно договорили да нико неће улазити у цркву док се ствар не реши, с тим што ће православни верници богослужење обављати у адаптираној просторији у порти храма.

Према речима очевидаца, у насилном преузимању учествовали су полицајци и службеници СБУ. „Парохијани цркве имају мртве и нестале мужеве у рату, а ово се дешава“, кажу верници.

Истог дана догодио се још један инцидент у селу Луг у Закарпатју, када су унијати, расколници и запослени у једној безбедносној агенцији, уз подршку полиције, исекли браве и запленили цркву Светог Духа, јавили су парохијани. Удружењу православних новинара.

Током отмице цркве мушкарац у војној униформи, касније идентификован као шеф агенције за обезбеђење, физички је напао трудницу која је покушавала да заштити свог свештеника. Полицајци су одбили да од ње узму изјаву. Православна заједница је сутрадан служила недељну Литургију у порти код Настојевог дома.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com