Type Here to Get Search Results !

После 1500 година прва Литургија у византијској цркви у Јордану


Први пут после више од једног миленијума света Литургија је одслужена у цркви из византијског доба у Петри, у  Јордану.

У понедељак, 22. јануара 2024, архиепископ киријакупољски Христофор из Јерусалимске патријаршије служио је Божанску Литургију уз саслужење свештенства. Богослужењу је присуствовало сестринство манастира Богородице Животворног извора у Дибину, јавља Архијерејско намесништво јорданско.

Аехиепископ Христофор је говорио о хришћанској историји области Петре. У то древно време вера је толико цветала да је при Цркви у тој области служило седам тамошњих епископа, рекао је Високопреосвећени. Овде је био раширен и монашки живот.

Црква је изграђена 450. године, и садржи у средини стубове и препознативе мозаичке подове, грчке натписе, полукружну апсиду за олтар и сматра се једном од највећих цркава у граду Петри. Споља цркве је велики кладенац за крштења и бунар окружен древним римским стубовима. Према свицима папируса пронађеним у пећини поред цркве која датира из 6. века, црква је посвећена Пресветој Богородици. Грађена је у виду базилике са две полуобличасте бочне апсиде.

Заједнички напори Православне цркве, јорданског Министарства туризма и антиквитета и регионалне управе Петре имају за циљ да се црква стави на међународну мапу хришћанског поклоњења.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com