Type Here to Get Search Results !

Чешки Сенат гласао против Истанбулске конвенције

Сенат Чешке Републике гласао је прошле недеље против контроверзне „Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици“, познатије као Истанбулска конвенција.


За ратификацију је гласало 34 од 71 присутног сенатора, па су недостајала два гласа, јавља Радио Праг Интернационал.

Чешка се тако придружује мањем броју земаља које су потписале (учинила је то 2016.), али нису ратификовале Конвенцију, а остале су: Јерменија, Бугарска, Мађарска, Литванија и Словачка. Сама Турска повукла се из Конвенције 2021. године.

Чешки Представнички дом требало је такође да гласа о документу, али је мало вероватно да ће то учинити с обзиром на ово гласање у Сенату.

Чешки противници Конвенције изразили су исту забринутост као и многе друге земље и многе православне Цркве: да уводи нове концепте мушкараца и жена и намеће штетну родну идеологију.

Православна црква Чешких земаља и Словачке изразила се 2018. године против Конвенције, тврдећи да, између осталог, крши правни принцип претпоставке невиности.

Најновија православна Црква која је критиковала Истанбулску конвенцију јесте Македонска православна црква-Охридска архиепископија. Црква је у јулу организовала молитвени протест против покушаја да се родна идеологија уведе путем закона. Предстојатељ МПЦ Његово Блаженство архиепископ охридски Стефан говорио је о Истанбулској конвенцији као о претњи за жене, под маском заштите жена.

Конвенцију су одбациле Бугарска, Молдавска, Пољска и Украјинска црква.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com