Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије на Савиндан богослужио у ваљевском Саборном храму


Празник првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве протекао је у знаку велике молитвене свечаности у Храму Васкрсења Христовог. 


Литургијско сабрање је предводио Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог и вршиоца дужности другог намесника ваљевског, протонамесника Дарка Ђурђевића, и више свештенослужитеља. Посебан тон свечаности дало је одликовање у чин протојереја Драгана Јаковљевића, старешине ваљевске саборне светиње, као и обиље песмица у част „најлепшег српског детета“, које су казивали малишани.

„Отвор’те ми, часни оци, манастирска тешка врата…“ стихом дочарава Војислав Илић корак ка остварењу црноризачког подвига Растка Немањића, призор који ће променити дотадашњу српску историју и дати јој комад небеског дома, те залог трајању кроз векове, понос и обавезу сведочења јеванђеља Христовог. Свети Сава, дубоко уврежен у српском народном бићу, светитељ је и просветитељ, слуга Богу и роду, којег је Бог његовом личношћу украсио. Највећи међу великима, јер његовим стазама ходећи, великани су управо то постајали. Савиндан, из године у годину, празник Српске Цркве и школе, оних који уче и који се уче, а и једни и други смо сви, без обзира на доба живота. 

Данас прослављамо Светог Саву, али једно је сигурно- Свети Сава је са нама 365 дана у години зато што је он наш заступник пред престолом Божјим и његово духовно наслеђе, преношено с колена на колено, ушло је у гене наше, навео је у празничној проповеди јереј Александар Мандарић. На бесцено благо Светосавља склони смо каткад да заборавимо. Али, указао је проповедник, на то нас подсете наши непријатељи, нападајући оно што је свето у нама, а то је Светосавље-  правилно исповедање вере православне, које нам је оставио Свети Сава, а у коме централно место припада Господу Христу.

Свети Сава је сав свој живот подредио и посветио Христу. Цео живот је положио за стицање смирења и оставио нама бесцено благо у наслеђе. У делу данашњег Светог јеванђеља (Јн 20, 19- 31) Христос за себе каже да је „добри пастир, који живот свој полаже за овце“. Он овде сведочи о Свом послању предвечне и славне Свете Тројице. Узима тело људско и бива у свему сличан нама, осим у греху, и живот Свој даје за наше спасење. Свети Сава је живот свој подредио васпостављању и уређењу Цркве Божје овде у нашој лепој земљи Србији- поучио је отац Александар Мандарић о делу Светог Саве у славу Божју, а на добро српског народа.

Народна је мудрост да свако време има своје бреме. Ово наше је најтеже, јер је наше, указао је свештеник Мандарић, те скренуо пажњу да на помоћ Светог Саве увек можемо да рачунамо.

Свети Сава неће одустати од нас, али немојмо ми да одустанемо од Светог Саве! Он је наше бесцено благо и он је у нашим генима. Ако наша генерација не постане генерација испред свог времена, изнедриће они којима смо ми пренели завештање нашег духовног оца Светог Саве- закључио је отац Александар Мандарић.

Након Литургије, Владика Исихије је са свештенством осветио славске дарове и честитао празник свима који су се сабрали у Храму Васкрсења Христовог. 

Данас прослављају све школе, деца и омладина. Свети Сава учи, а деца су у узрасту у ком имају смирење и потребу за учењем да би се формирали као млади људи. Свети Сава нам је свима узор. Он је отац наше нације и истински ученик Господа Христа- рекао је ваљевски архијереј.

Сабрање је заокружено хвалама Светом Сави, које су у виду рецитација принела деца. За труд братство храма их је наградило пакетићима, које им је уручио Владика Исихије.


Извор: Епархија ваљевска