Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј: Савина узоритост је темељ православне вере и Цркве у српском роду


Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј је на празник Светог Саве, првог Архиепископа српског, началствовао светим евхаристијским сабрањем у храму Светог апостола и јеванђелисте Марка у Мајуру.

„Свети Сава нас је родио духом, иако смо ми Срби већ били крштени народ. Установом аутокефалије наше Цркве, Свети Сава је још више повезо наш народ и ујединио. Зато када је проглашен за Архиепископа, он је произнео своју чувену Беседу о правој вери, где видимо на чему почива духовно јединство нашег народа. То је, пре свега, православна вера, којом је поучавао наш народ, а други темељ је сама света Црква која је  устројена кроз јерархију, од њега као архиепископа, окруженог свештеницима и верним народом.

Свети Сава је био истински монах. Он као принц одлази у манастир да служи онима који су били много мањи од њега по части, јер је он био владарски син, а они су били обични људи. Када је установио Хиландар, и када му се придружио његов отац, они су заједно служили монасима, дојучерашњим својим поданицима. Њихов пример је подстакао многе да крену за њима. Из љубави према Богу Свети Сава је оставио и власт и част, али се на крају ипак вратио у Србију, оставивиши са великом тугом Свету Гору, али опет са жељом да служи свом роду. Увек треба да се  сећамо његовог примера одрицања, жртвовања и служења другима. Кроз тај његов узор су постављена два темеља у нашој духовности, а то су православна вера и Црква, и то као темељи који опстају већ више од осам векова“ – беседио је Владика Јеротеј.

Након молитвеног сабрања уприличен је светосавски рецитал и подела пакетића најмлађим верницима.


Извор: Епархија шабачка