Type Here to Get Search Results !

Светосавска академија у Лозници


На навечерје празника Светог Саве, првог Архиепископа српског, након празничног бденија, у Вуковом дому културе у Лозници је одржана Светосавска академија у организацији Црквене општине лозничке.

„Будући да је он цео свој живот посветио Христу, што ће рећи вечној Љубави, вечној Правди и вечној Истини и као такав, испуњавајући Христово Еванђеље, целога себе саобразио своме љубљеном Спаситељу, Светитељ Сава за нас остаје незаобилазни и непревазиђени узор и пример, какви треба да будемо, уколико желимо да живимо истински, да живимо вечно. Другим речима, сагледавајући личност и живот Светога Саве, ми можемо непогрешиво у њему видети Христа и Његово Еванђеље, односно можемо спознати шта је воља Божја у нашим животима. Будући да је Христос увек исти и увек актуелан, ма у ком времену и месту се налазили, такав је и наш Свети отац Сава, као уосталом и сви светитељи Цркве Христове“ – речи су из поздравног слова Владика Јеротеј.

Светосавску беседу произнео је протојереј Ђорђе Стојисављевић, шеф Кабинета Патријарха српског, истакнувши:

„У Светом Сави, чији свештени спомен сваке године са радошћу славимо, видимо остварење истинског човека Божијег и истинског брата Христовог и нашег. Он нас својим примером уверава да је могуће бити хришћанин, да је могуће време претворити у вечност, да је човек живе Христове вере и после смрти жив. Када год се приближимо личности Светог Саве имамо неодољиву унутарњу потребу да се удубимо у његов живот и стваралаштво, а тада нас све што га чини посебним, врсним и недостижним ненаметљиво упућује на Христа. Ако га посматрамо са тачке на којој ми стојимо и видом којим ми располажемо, онда увек истичемо само једну од димензија његовог дела и у најбољем случају ћемо истакнути кључне и пресудно важне аспекте који су испунили неотуђивим садржајем историју нашег народа.

Али уколико покушамо да се ставимо на становиште његовог посматрања њега самога, да гледамо његовим очима, онда ће наша перцепција добити потпуни заокрет. Прво што ће нам пасти у очи биће његова глад и жеђ за светошћу, која у свом изворном значењу изражава квалитет једног другог света, света скривеног од славе, изузетог од сујете и похвале јавности, удаљеног од сваке таштине, а нарочито страно свакој, ма и најромантичнијој, световној интерпретацији и представљању.“

Богат културно-уметнички програм академије припремили су протођакон Зоран Кокановић и професор Драган Ђедовић, а на крају академије Преосвећени Епископ Јеротеј је уручио награде ученицима основних и средњих школа који су били најбољи на конкурсима и такмичењима расписаним поводом празника Светог Саве.

Извор: Епархија шабачка