Type Here to Get Search Results !

Биоетичарка поздравља Папин апел да се забрани сурогат материнство

Директорка Биоетичког института Сузана Кумер рекла је за „Vaican News”: „Апел за заштиту људских права је питање часа” – Заштита врста у животињском свету израженија је него заштита људи.


Директорка биоетичког института IMABE, Сузана Кумер, изразила је захвалност и подршку глобалној забрани сурогат материнства на коју је позвао папа Фрања. Својим апелом на глобалну забрану ове контроверзне праксе, предстојатељ Католичке цркве узео је на себе  „важно залагање за људска права, и то у прави час ", рекла  је бечки стручњак у интервјуу за „Vaican News“ у уторак. Папа је врло јасним речима нагласио „да је сурогат материнство у супротности са схватањем људских права, и у погледу деце и жена“, рекла је професорка Кумер.

У свом новогодишњем обраћању дипломатима из 180 земаља у понедељак 8. јануара 2024. папа Фрања је позвао међународну заједницу да се заложи за глобалну забрану сурогат материнства. Дете је „увек поклон, а никада предмет уговора“, рекао је он овом приликом.

Као што је проф. Кумер објаснила у интервјуу, једноставно не постоји таква ствар као што је „етички чисто“ сурогат материнство. У овој пракси се децом тргује комерцијално, а жене су „ментално и физички експлоатисане када уђу у такозвану репродуктивну индустрију“. Истраживања су дошла до закључка да ове жене „веома често потичу из сиромашних средина, налазе се у стегама зависности, па чак и доживљавају драматичне ситуације када морају да се одрекну детета које су родиле, јер је то уговором предвиђено“, навела је директорка специјалистичког института Аустријске бискупске конференције.

Према експерту ИМАБЕ, папа се не умара да подсећа људе на „људску екологију”. У области права животиња, овде смо већ напредовали, јер су узгајивачи паса у Канади, на пример, законски обавезни да оставе штенце са мајком најмање три месеца пре него што их продају како их не би „трауматизовали“. Сурогат мајке би, пак, у року од неколико сати морале да предају новорођену децу родитељима налогодавцима. Проф. Кумер додаје: „Природу и екологију можемо заштитити само ако поштујемо и људску екологију, ако се заштитимо и на начин који одговара врсти.“


Пословни производ


Папа Фрања је недавно примио у Ватикану неке младе одрасле особе које су и саме рођене од сурогат мајки, рекла је Кумер. Једна од њих била је и декларисана атеисткиња и феминисткиња Оливија Маурел, која се залаже за забрану сурогат материнства. Маурел је папи описала „шта значи бити пословни производ“: то је „понижавајући поступак за дете“. Оно што је посебно трауматично јесте „да ово није тек судбоносно одвајање од биолошке мајке или од генетске мајке, већ да је цео концепт од почетка везан за чињеницу да се око детета тргује новцем“, рекла је Францускиња на овом пријему, а одмах затим затражила од папе изјаву за јавност.

Говорећи за Varican News, проф. Кумер се осврнула и на политички оквир Фрањиног апела да се забрани сурогат материнство. Од 2015. године Хашка конференција, мултилатерална организација за обједињавање правила међународног приватног права, ради на међународном правном оквиру за сурогат мајчинство. Прошлог децембра је Европски парламент гласао за признавање родитељства широм ЕУ, без обзира на врсту породице у којој је дете рођено или како је дете зачето.

Ово на крају отвара врата трговини децом, каже стручњак за биоетику. Међутим, важи следеће: „Ни тело жене ни рођење детета не могу бити предмет трговине у виду производње и размене добара без грубог кршења права појединца. Папа је вероватно желео да жестоко скрене пажњу дипломатама и, сходно томе, захтевао је „да се овде очува и међународно право за заштиту људских права“.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at