Type Here to Get Search Results !

Црквени историчар: Хришћанство је обликовало Европу у најбољем смислу


Бечки католички теолог Томас Пригл види Европу обликовану „дубоко хришћанским ставовима“.


Према речима бечког историчара Цркве Томаса Пригла, хришћанство је утицало на европску историју у сваком погледу и „учинило је оним што је данас“. И то мисли у најбољем смислу, каже католички теолог који предаје на Универзитету у Бечу: као „континент на коме се мир и правда сматрају као највишим добром, на коме хуманост, солидарност и осећај одговорности за стварање дели велика већина људи, „на којем су слобода и људско достојанство заштићени као основна права“. Све су то „дубоко хришћански ставови“, објаснио је црквени историчар у бечком црквеном листу „Der Sonntag“ (9. januar).

Разговор са теологом означио је и почетак годишњег серијала листа за 2024. годину, који има за циљ да расветли шта би свету недостајало без хришћанства. Проф. Пригл не може ни замислити Европу без хришћанства. Под тим не мисли на „безброј крстова поред путева или на врховима гора и планина, на црквене грађевине, богатство уметности и културе у музици, књижевности, сликарству итд., који хиљадама пута исповедају хришћанску веру“, каже историчар. Управо, уверен је да је хришћанство „душа Европе“, принцип живота који је функционисао чак и када се многи људи више нису отворено изјаснили да припадају хришћанским Црквама.

Током настанка и ширења хришћанства широм европског континента хришћани су се одређивали кроз свој нови однос са Богом, објаснио је црквени историчар. „Оно што је душа телу, хришћани су свету“, рекао је проф. Пригл, позивајући се на Диогнетову посланицу, у којој писац не само да је изразио негативан одступ хришћана од античке јавности, већ је описао и њихово самопоуздање да за свет отелотворе нешто суштинско.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at