Type Here to Get Search Results !

За време заузимања Казанске цркве у Ладижину бојовници ПЦУ булдожером развалили врата

Старешина Казанске цркве Украјинске православне цркве у граду Ладижин (Виничка област Украјине) и двојица парохијана тешко су претучени за време отмице светиње од стране представника расколничке структуре „Православне цркве Украјине“.


Дана 28. децембра 2023. године, јуришници ПЦУ су, након незаконите пререгистрације парохије, покушали да заузму овај храм, али су верници успели да одбране своју светињу. Митрополит тулчински и братславски Јонатан  је у вези са инцидентом дао  изјаву о кршењу верских права и слобода у Виничкој области Украјине.

Међутим, 9. јануара 2024. године у 05.15 око 30 јуришника, обучених углавном у маскирне униформе, пресекли су браве на капији и ушли у порту храма. Довезли су два булдожера, која су уништила бетонске баријере које су штитиле црквена врата. Уз помоћ једног булдожера развалили су врата и провалили у храм.

Настојатеља парохије протојереја Евгенија Воробјева и двојицу парохијана који су дежурали у цркви након претходног покушаја отмице, нападачи су претукли, зврнули им руке и извели на улицу без горње одеће. Жене које су биле у цркви одбиле су да добровољно изађу, а јуришници су их извукли из храма кроз олтар.

Освајачи су покидали жице и прекинули струју црквеној кући; у порти храма пушили су и псовали. Парохијани који су почели да се окупљају у близини цркве, препознали су међу њима представника комерцијалне компаније МХП, која је претходно организовала јуришнички скуп у Ладижину да би Казанску цркву „пренела“ у „ПЦУ“. На лицу места су се појавили и „свештеници“ расколничке структуре, али им парохијани нису дозволили да приђу цркви.

Неки од верника су заједно са старешином успели да уђу у порту, а осталима полиција није дозволила. Оца Евгенија су оборили камуфлирани људи, а затим га је полиција одвела у непознатом правцу. Према писању медија, тренутно нема контакта са њим.

Парохијани не могу да уђу у храм - неки од бојовника су се закључали унутра. Истовремено, освајачи покушавају да изазову сукобе: на друштвеним мрежама пишу да их верници Украјинске православне цркве не пуштају из храма, и позивају своје присталице у помоћ.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru