Type Here to Get Search Results !

Француски бискупи критикују исмевање религије на почетку Олимпијаде

 

„Изругивање“ Христове Тајне вечере на свечаном отварању увредило је  хришћане на свим континентима. – Бискупи виде  у овоме „идеолошку припадност неких уметника“.


Париз, 27. јул 2024. - Бискупи Француске су критиковали сцену на церемонији отварања Олимпијских игара у Паризу, на којој је било „ругања и исмевања хришћанства”. У саопштењу објављеном у суботу, 27. јула, изразили су своје "најдубље жаљење" због одређеног дела четворочасовног програма. Хришћани на свим континентима су увређени провокацијом и претеривањем, рекли су бискупи. Истовремено су захвалили представницима других религија који су изразили солидарност после свечаног отварања.

У контроверзној сцени на мосту преко Сене група Drag Queens, заједно са плесачима и извођачима, очигледно су на свој начин одиграли Христову Тајну вечеру са његовим ученицима у верзији Леонарда да Винчија– пародирајући је као трансродну забаву и модну ревију. Најистакнутија глумица била је Ники Дол (Nicky Dol), позната по модерирању  Drag Race France, која је већ носила олимпијску бакљу уочи Игара.

Црквени великодостојници истичу да желе да изразе свима који се осећају увређени сценом да „празник” Олимпијских игара далеко превазилази „идеолошку припадност неких уметника”. Спорт је „диван чин који дубоко дира у срца спортиста и гледалаца“ и преноси важне вредности и принципе. Олимпијске игре би посебно могле да допринесу већем јединству, кохезији, миру и међусобном поштовању међу људима.

Осим критиковане сцене, свечаност отварања пружила је „дивне тренутке лепоте, радости и среће“, истакли су бискупи. Изазване емоције многи су с правом хвалили.

Црква у Француској је такође активно ангажована у Олимпијским играма и прати их својим великим пројектом „Holy Games“, подсећају бискупи. Припремајући се за њих скоро три године, Црква ће са преко 2.000 волонтера подржати општи ентузијазам везан за Игре у Паризу овим обимним културним, спортским и духовним програмом подршке. Поменуто је и свечано отварање Олимпијаде одржано 19. јула у цркви Марије Магдалине у присуству председника МОК-а Томаса Баха и 200 делегација из целог света.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at